„Cultură și civilizație în Banatul istoric”

În Aula Bibliotecii Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara a avut loc astăzi, 26 noiembrie, deschiderea sesiunii naționale de comunicări științifice „Cultură și civilizație în Banatul istoric”, ediția a XX-a, informează TRINITAS TV. Anul acesta sesiunea este dedicată Zilei Naționale a României – 1 decembrie, celor 40 de ani de învățământ superior istoric în Timișoara și aniversării a 20 de ani de la reînființarea Secției de Istorie la Universitatea de Vest din Timișoara.

Manifestarea a întrunit specialiști din domeniile Istoriei și științelor complementare domeniului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului un reprezentant al Arhiepiscopiei Banatului a susținut referatul intitulat „Manifestări cultural-spirituale în Banatului istoric la sfârșitul secolului XIX și începutul sec. XX”.

„Participarea Mitropoliei Banatului la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, precum și la cele din viața Catedrei de istorie de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara arată încă o dată că între Biserică și Școală există bună colaborare și mai mult, acestea au mers împreună în istorie în cele mai vitrege momente și au reușit să treacă peste ele. Totodată, subliniem faptul că Biserica reprezintă una dintre componentele fundamentale ale culturii și civilizației în Banatul istoric, exact tema sesiunii de comunicări științifice de astăzi”, a spus Pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopia Timișoarei.

Evenimentul se desfășoară în perioada 26-27 noiembrie 2010 și este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Rectoratului Universității de Vest din Timișoara și al Decanatului Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

Comentarii Facebook


Știri recente