Cultul pentru Stefan cel Mare si Sfant la ardeleni

In Ardeal exista un adevarat cult pentru Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, fapt demonstrat de o serie de marturii si vederi, statuete, ceramica, insigne, medalii etc. create in decursul timpului, toate avand drept subiect pe marele domnitor.

Cele mai multe dintre acestea sunt valori de colectie, fiind atent studiate si, ca urmare, mentionate in cataloagele de specialitate. Din pacate, in tara putine dintre aceste marturii sunt cunoscute, acestea circuland, de regula, la targurile din strainatate unde au mare pret.

Recent, un specialist in cartofilie din Pecs (Ungaria) a prezentat un set de ilustrate editate intre anii 1925-1930, ilustrate ce prezinta portretul lui Stefan cel Mare si Sfant si unele dintre ctitoriile sale. De asemenea, una dintre ilustrate, foarte bine cotata, este cea care prezinta grota lui Daniel Sihastru de la Putna. Editarea ilustratelor ce aveau drept tematica pe Stefan cel Mare au fost vandute in beneficiul comunitatilor locale, sumele incasate fiind atent urmarite de prefectii judetelor respective. Un studiu intocmit de domnul Dumitru Marcusan releva faptul ca in numai trei ani din vanzarea ilustratelor Stefan cel Mare s-a obtinut o suma suficienta pentru constructia a patru scoli in mediul rural. Din vanzarea acestor vederi s-a obtinut suma de 1.000.000 lei, suma considerabila la acea vreme. Cartonul pe care au fost tiparite vederile are o poveste interesanta. A fost produs de o fabrica din Germania din celuloza lemnului provenit din padurile Bucovinei si a fost donat in cadrul unei ceremonii prefectului fostului judet Somes.

Acum, in preajma comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, au iesit la iveala doua statuete Stefan cel Mare create in anul 1903 de un sculptor ceh si turnate in bronz la Viena un an mai tarziu. Una dintre statuete, cea martor, a fost pastrata la atelierul din Viena, iar cealalta a ajuns in posesia unui medic roman din Cluj, pentru ca ulterior sa fie facuta cadou unui istoric maghiar care a publicat un studiu despre Stefan cel Mare. S-a intentionat ca statuetele sa fie multiplicate, cheltuielile fiind suportate de Ministerul Educatiei din fostul regat, urmand ca fiecare scoala romaneasca din Ardeal sa intre in posesia unei statuete. Nu se cunosc cauzele pentru care acest proiect a fost abandonat.

In ultimii ani, multi colectionari romani s-au aratat interesati sa cumpere una dintre statuete, dar din pacate acest lucru nu a fost posibil. Una a fost cumparata la o licitatie de un colectionar de arta din Belgia, iar pe cea de-a doua statueta actualul proprietar nu mai doreste sa o vanda, in schimb, a permis executarea unei matrite in vederea multiplicarii acesteia.

Recent, la un anticariat din Cluj a fost gasita o brosura care constituie o adevarata raritate bibliofila. Este vorba de o brosura editata in anul 1903 si intitulata Stefan cel Mare, care contine povestiri si legende despre marele domnitor, brosura ce era destinata putinelor scoli romanesti ce fiintau in Ardeal la inceputul secolului trecut. Brosura a fost tiparita la Budapesta pe cheltuiala unei fabrici de incaltaminte din Bucuresti, dar din pacate a fost confiscata de autoritatile vremii. Din informatiile pe care le avem rezulta ca se mai pastreaza inca un exemplar la un localnic din Poiana Sarata, judetul Bacau.

Si din punct de vedere numismatic ardelenii sunt in frunte cand este vorba de Stefan cel Mare si Sfant. De pilda, domnul Ungvary Csabo detine una dintre cele mai mari colectii de medalii si plachete Stefan cel Mare, peste 300 exemplare.

De asemenea, tot dumnealui are o bogata documentatie despre armele de lupta ale domnitorului, iar nu peste mult timp va publica o ampla lucrare despre sabiile imparatilor, regilor si domnitorilor europeni in care sabia lui Stefan cel Mare este la loc de cinste.

Comentarii Facebook


Știri recente