Cu Vecernia de aseara, crestinii ortodocsi au intrat in Postul ‘Adormirii Maicii Domnului’

Postul va tine doua saptamani si se va incheia pe 15 august, cand Biserica Ortodoxa va praznui sarbatoarea ‘Adormirii Maicii Domnului’. In acest post va fi dezlegare la peste pe 6 august, de sarbatoarea ‘Schimbarii la Fata’. Despre caracteristicile acestei perioade de post, ne-a vorbit parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staret al manastirii Putna si exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor:

‘Canoanele Bisericii noastre, canoanele Sf. Parinti, scrierile Sf. Parinti arata ca in perioada aceasta postim ca in perioada Postului Mare, ne infranam de la bucate, asa cum ne infranam in perioada Postului Mare. De aici, in constiinta credinciosilor nostri ca este un post ca si cum ar fi rupt din Postul Mare, datorita asprimii care este. Nu este chiar atat de aspru, nu este chiar atat de aprig acest post, pentru ca e perioada cand legumele se gasesc si sunt recomandate absolut de toti si putem sa tinem postul acesta al Adormirii Maicii Domnului’.

Parintele arhimandrit Melchisedec Velnic s-a referit si la semnificatiile acestei perioade de post, dar si a postului, in general:’Postul, mai intai, asa cum invata Sf. Scriptura si, apoi, Sf. Parinti, Parintii Apostolici si Canoanele Bisericii noastre, consta in a nu mai tine rautate. In al doilea rand, care, desigur, merge impreuna si cu primul, este acela al infranarii de la bucate. Postul se pune in legatura cu Dumnezeu, postul este omorator de patimi, nu distrugator de sanatate. Daca un post nu este facut in numele lui Dumnezeu, acela nu este post. Postul adevarat consta in toata jertfa ta, in osteneala ta pe care o faci, sa o faci in numele lui Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente