Cu slujba Vecerniei de maine seara, in Biserica Ortodoxa incepe Saptamana Alba

Saptamana Alba precede inceputul Postului Mare si este menita sa ii pregateasca pe credinciosi pentru perioada de pocainta si de post care va urma. In Saptamana Alba se face dezlegare la lapte, branza, oua si peste. Despre randuielile acestei perioade ne-a vorbit parintele arhimandrit Teofil Paraian de la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus: ‘Din Duminica lasatului sec de carne si pana la Pasti nu se mananca carne. Este o saptamana intermediara intre post si dulce, saptamana branzei, saptamana alba, cum o numesc oamenii pentru ca se mananca lapte, branza, oua, peste in Saptamana alba. Ea ne introduce ia postul mare, care va incepe dupa Saptamana branzei, adica duminica urmatoare, care este duminica lasatului sec de branza, iar incepand de luni nu se mai mananca nici lapte, nici branza, iar peste se mananca in 25 martie, la Bunavestire, si in Duminica Floriilor’.

Parintele arhimandrit Teofil Paraian ne-a subliniat si semnificatiile deosebite ale acestei perioade, cunoscuta sub denumirea de Saptamana Alba, precum si ale postului in general: ‘Toate acestea sunt randuieli ale Bisericii pe care noi le primim cu dorinta de a ne face datoria si cu dorinta de a ne implini si alte datorii, iar daca ne implinim datoriile care ni le cunoastem, inseamna ca suntem pe calea implinirii datoriilor pe care ni le impune Biserica noastra si care aduc o disciplinare a sufletului nostru. E bine cand postim de mancare sa ne gandim si la implinirea tuturor datoriilor pe care le avem si, mai ales, la iertarea celor care ne-au gresit, ca sa putem sa iertam de la inceputul postului si pana la sfarsit, in toate zilele vietii noastre, de iertarea noastra atarnand si iertarea pe care ne-o da Dumnezeu noua’.

Despre semnificatiile deosebite ale acestei perioade, precum si despre semnificatiile Postului Mare, ne-a vorbit si parintele arhimandrit Benedict Sauciuc, Consilier al Sectorului Silvic al Arhiepiscopiei Iasilor si staretul Manastirii Neamt: ‘Faptul ca Sf. Parinti au ales aceasta saptamana ca fiind Saptamana branzei, ne arata ca este o treapta de la dezlegarea de carne la celelalte bucate, o trepta mai usoara pentru a ajunge in treapta postului propriu-zis, adica in Saptamana mare a postului. Pentru noi, Postul mare este ceva mai presus de celelalte posturi si ne pregateste pentru cel mai mare eveniment care este Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente