Cu ocazia Zilei Mărcii Poștale Românești a fost lansată emisiunea filatelică aniversară „125 de ani de la Recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”

Pe data de 15 iulie, în urmă cu peste un secol și jumătate, apărea prima emisiune de mărci poștale din sud-estul Europei, emisă de către principatul Moldovei – faimoasele și neprețuitele „Cap de bour”. Astfel, această zi a devenit Ziua Mărcii Poștale Românești, marcată prin lansarea unor emisiuni cu tematică diversă, de mare interes pentru filateliști.

În acest an, România va sărbători evenimentul prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale „125 de ani de la Recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, informează romfilatelia.ro. Cerută în repetate rânduri Patriarhiei Ecumenice, autocefalia a fost acordată bisericii la 25 aprilie 1885, prin cuprinsul solemn al Tomosului de recunoaștere a acesteia, emis la Constantinopol de către Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea.

Dobândind acest statut, Biserica noastră obținea în întregime conducerea de sine, independența administrativ-jurisdicțională față de orice alte Biserici Ortodoxe, cu care este egală în drepturi, însă cu care rămâne în interdependență din punct de vedere dogmatic, canonic și liturgic.

Venind în întâmpinarea filateliștilor cu o temă originală, excepțională, Romfilatelia demonstrează, încă o dată, faptul că timbrul este un mijloc inedit de cunoaștere, de informare și descoperire. Prin noua înfățișare elegantă și miniaturală, această rafinată capodoperă a filateliei deschide, celui care știe să citească, o fereastră spre cultură și educație.

Începând cu data de 15 iulie 2010, emisiunea filatelică aniversară „125 de ani de la Recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române” va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente