Cu ocazia Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, un fragment din lemnul Sfintei Cruci va fi adus maine, in jurul orelor 11.30, la Iasi.

Anul acesta, cu prilejul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, pe data de 12 octombrie 2004, in jurul orelor 11.30, va fi adus la Iasi un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Pretiosul odor va fi adus de la Manastirea Maica Domnului – Summela din Veria, din Grecia, de catre Inalt Prea Sfintitul Panteleimon – Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania. Delegatia Bisericii Ortodoxe din Grecia va fi intimpinata pe Aeroportul International din Iasi de un sobor impresionant de preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Dupa un ceremonial religios si militar care va avea loc pe Aeroportul International din Iasi, imediat dupa sosirea aeronavei din Grecia, racla cu particica din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos va fi transportata spre Catedrala Mitropolitana in cadrul unei procesiuni. La Catedrala Mitropolitana va avea loc o Slujba de multumire, dupa care particica din lemnul Sfintei Cruci va fi depusa langa racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, unde va ramine pana vineri 15 octombrie 2004 spre a fi cinstita de pelerini.

In prezent, fragmente din lemnul Sfintei Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos se afla in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, la Roma, la Constantinopol, Veria si in Sfantul Munte Athos.

In cuvantul de invatatura la Duminica a XVIII-a dupa Rusalii, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a facut referire la momentul sosirii fragmentului din Sfintei Cruce la Iasi: ‘Aducerea lemnului Sfintei Cruci la Iasi in data de 12 octombrie 2004 la orele 11.30 va fi un prilej de bucurie si de mare recunostinta fata de ajutorul pe care Dumnezeu Cel Rastignit si Inviat, Hristos Domnul, ni-l daruieste noua. Scoaterea moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva pe esplanada din fata Catedralei Mitropolitane din Iasi va avea loc pe data de 12 octombrie a.c. la orele 07.00. Ceremonialul de primire al Sfintei Cruci pe Aeroportul International din Iasi va avea loc marti, 12 octombrie 2004, orele 11.30, deoarece Sfanta Cruce va fi adusa cu un avion special. Lemnul Sfintei Cruci va ramane la Iasi in zilele de 12, 13 si 14 octombrie 2004, intrucat Inalt Prea Sfintitul Panteleimon – Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania are si alte obligatii in eparhia sa in zilele de 16-17 octombrie 2004.’

Parintele Petru Sidoreac – corespondent Radio Trinitas la Tesalonic a realizat un interviu cu Inalt Prea Sfintitul Panteleimon, Mitropolit de Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, din care va prezentam un scurt fragment: ‘Am acceptat cu multa bucurie invitatia Inalt Prea Sfintitului Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei de a participa la manifestarile prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva si, totodata, de a aduce Sfanta Cuce care se pastreaza in Manastirea Maicii Domnului – Summela. Este intr-adevar o frumoasa ocazie de a fi in comuniune cu poporul din Romania, cu fiii Bisericii Ortodoxe Romane. Ducand in Romania Sfanta Cruce oferim inca o data poporului roman posibilitatea de a intelege relatia pe care incercam intotdeauna sa o pastram intre cele doua Biserici: Biserica Ortodoxa din Grecia si Biserica Ortodoxa Romana. Este o ocazie ca prin intermediul acestui pelerinaj cu Sfanta Cruce sa comunicam intre noi, sa ducem acolo harul si binecuvantarea Maicii Domnului – Summela, a locului unde adapostita Sfanta Cruce si sa avem comuniune in Duh cu fratii arhierei, dar si cu toti fiii Bisericii Ortodoxe din Romania. Multumesc din inima pentru ca mi se ofera aceasta ocazie pe care si eu personal voi incerca sa o valorific in modul cel mai bun posibil, relatand pastoritilor mei evlavia si cinstea pe care le nutreste poporul roman catre Sfintii nostri si, in special, catre lemnul Sfintei Cruci descoperit prin harul lui Dumnezeu.’

Comentarii Facebook


Știri recente