Cu cei mici, pe urmele lui Hristos

18 aprilie 2010 va rămâne o zi însemnată în istoria parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, din satul Lupăria, comuna Prăjeni, județul Botoșani, Protopopiatul Hârlău, deoarece a avut loc premierea Concursului „Pe urmele lui Hristos”.

Acest concurs a fost inițiat de preotul paroh, care a îndemnat toți copiii să-L urmeze pe Mântuitorul în activitatea Sa răscumpărătoare de ridicare a lumii de sub puterea celui rău, adică în drumul său pe Golgota (prin Pătimirile Sale) și la Învierea cea de a treia zi din morți. Regulamentul concursului a constat în prezența fiecărui copil (indiferent de vârstă) la slujbele bisericești oficiate în biserica parohială în perioada 29 martie-11 aprilie 2010 (Săptămâna Patimilor și Săptămâna Luminată), urmând ca premiul pentru concurs să fie vizionarea unei piese de teatru de păpuși la Teatrul pentru copii și tineret „Vasilache” din orașul Botoșani.

Reușita inițiativei a fost aceea că în fiecare seară la Denie au fost prezenți la slujbe mai mult de patruzeci de copii (ceea ce presupune mult pentru satul nostru cu doar sub 100 de copii ai claselor I-VIII), fiind înscriși în concurs aproximativ 60 de participanți. Doar douăzeci de copii au fost declarați câștigători, fiind anunțați în data de 11 aprilie 2010, după săvârșirea Sf. Liturghii, în biserica parohială. Ceilalți au primit premii de consolare, o carte de rugăciuni pentru copii și dulciuri, informează ‘Ziarul Lumina’

În ziua premierii propriu-zise (18 aprilie 2010), câștigătorii au participat la slujba Sfintei Liturghii, timp în care au dat răspunsurile la strană, căci un alt efect al concursului a fost acela că au prins drag de a cânta la Sfânta Liturghie, formându-se un cor, cu care se face repetiții la ora de cateheză. După Sfânta Liturghie am plecat la Botoșani, cu microbuzul școlii. La ora 12:30 a început reprezentația piesei de teatru „Clovnul”. După acest moment, copiii au ținut un mic concert pe scena Teatrului, iar apoi, plini de impresii, am poposit la o cofetărie pentru a ne răcori cu o înghețată și alte „bunătăți pe care le întâlnești doar când ieși la oraș”. La ora 15:00 am plecat în parc, pentru o scurtă plimbare, care s-a transformat într-o mare „distracție” prin locurile special amenajate (leagăne, tobogane, mașinuțe etc.). După două ore am luat drumul de întoarcere și cu toții am fost de acord că am petrecut împreună o zi minunată. Copiii s-au bucurat cu adevărat de premiul câștigat, fiind de acord ca în luna mai și iunie să continuăm concursul sub alt titlu, dar cu același premiu.

Ideea concursului a fost aceea de a fideliza prezența la Sfânta Liturghie a copiilor. Totodată, ne-am dorit să formăm și un cor de copii, care, de altfel, funcționa mai demult, dar avea nevoie de forțe proaspete.

Mulțumim tuturor colaboratorilor, domnului Mihălescu Octavian, directorul Școlii Prăjeni, membrilor Consiliului Parohial, care au înțeles ideea concursului, că bunul cel mai de preț este copilul credincios, și au sprijinit această inițiativă ajutând la finanțarea proiectului din fonduri proprii, precum și angajaților Teatrului „Vasilache”, care ne-au primit cu toată căldura la Botoșani și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Comentarii Facebook


Știri recente