Ctitorul Catedralei mitropolitane din Iași, omagiat prin rugăciune

Mitropolitul Iosif Naniescu a fost omagiat la 26 ianuarie 2012 la Catedrala mitropolitană din Iași. Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat de dimineață Sfânta Liturghie. În cadrul acestei slujbe a fost pomenit mitropolitul Iosif Naniescu, de la trecerea sa în veșnicie s-au împlinit ieri 110 ani. Din soborul de preoți au mai făcut parte protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a oficiat Parastasul pentru mitropolitul Iosif Naniescu. Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a vorbit despre datoria pe care o au urmașii față de cel care a lăsat Catedrala mitropolitană din Iași, făcând referire la câteva repere din viața mitropolitului Iosif Naniescu. În același timp, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan a scos în evidență ‘virtuțile care l-au situat pe marele ierarh la loc de cinste în istoria Bisericii’.

‘A avut o dragoste nemărginită față de Biserică, de Mântuitorul Hristos, de Maica Domnului și de toți sfinții. A avut o dragoste deosebită față de sfinții care ocrotesc de secole Moldova, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și Sfânta Cuvioasă Parascheva. Primul lui mare proiect a fost acela de a continua și finaliza lucrările Catedralei mitropolitane din Iași. A fost martorul ocular la punerea pietrei fundamentale a catedralei în 1833. În 1875 bolta principală a sfântului lăcaș căzuse, iar biserica era o ruină. Pentru că locul acesta era un pericol public, ceea ce mai rămăsese din catedrală a fost scos la licitație pentru ca acest spațiu să fie curățit. Iosif Naniescu a făcut tot posibilul pentru a scoate catedrala de sub licitație și pentru a continua lucrările într-o perioadă foarte grea. Catedrala aceasta a fost făcută cu multă trudă, cu multă rugăciune, cu multe nopți nedormite, cu multă osteneală. Pictura pe care o vedem astăzi a fost pictată de prietenul său, Gheorghe Tattarescu’, a amintit pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Moldova.

‘Ierarh milostiv și mare rugător’

Vrednicul de pomenire mitropolit Iosif Naniescu a fost preocupat de cântarea bisericească, fiind un bun orator, dar și apropiat de oamenii săraci. ‘Mitropolitul Iosif Naniescu cânta deosebit. Încă din anii tinereții a fost preocupat de adunarea tuturor cântărilor bisericești, care circulau în foi volante, pentru a le pune într-un volum. El însuși a compus un rând de răspunsuri foarte frumoase pe Glasul al VIII-lea pe care le mai cântă și în zilele noastre cei de la strană. Iosif Naniescu a fost un neîntrecut vorbitor. S-au păstrat câteva predici cu totul deosebite. A ținut o predică la sfințirea catedralei de o mare profunzime teologică, culturală și patriotică. În timpul său era o creștere duhovnicească, o slujire căutată de toată lumea din Iași și nu numai. Mitropolitul Iosif Naniescu a așezat moaștele Sfintei Parascheva în Catedrala mitropolitană din Iași. Când ne închinăm Sfintei Parascheva să punem o rugăciune și pentru Iosif Naniescu. Vrednicul de pomenire ierarh era un om milostiv. Nimeni nu pleca de la el neajutorat. Mărturiile vremii consemnează că aproape 200 de oameni săraci veneau constant la mitropolitul Iosif Naniescu pentru a primi ajutor. O mulțime de tineri, studenți și elevi din Iași veneau la el ca la un părinte după ajutor. Documentele vremii spun că sufrageria lui era ca un internat pentru copiii sărmani. De aceea a intrat în istoria Bisericii ca un ierarh milostiv și un mare rugător. Avea o râvnă deosebită la citirea Psaltirii. Nu începea alte activități în Mitropolie decât în urma participării la Sfânta Liturghie. De asemenea, citea viața sfinților din ziua respectivă. Se ruga la ei pentru obștea încredințată și pentru a vedea ce virtuți au avut. Astfel, vedea ce trebuie să învețe de la acești sfinți pentru ziua respectivă. Era un om evlavios, un om de cultură. Academia Română și-a îmbogățit tezaurul în mod consistent cu ceea ce mitropolitul Iosif a adunat cu osteneală și a donat cu dragoste. Și-a dorit ca toți fii neamului să beneficieze de această bibliotecă. Mitropolitul Iosif Naniescu a fost un ctitor al spiritualității, un model de rugăciune, implicat în cultura neamului, un autor de muzică, un bun vorbitor și un bun slujitor’, a remarcat prof. univ. dr. Ion Vicovan.

Trisaghion la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu

Protosinghelul Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași, alături de diac. Cristian Cârlescu, a oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire mitropolit Iosif Naniescu. Foarte mulți credincioși vin la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu, aflat lângă Catedrala mitropolitană din Iași. Oamenii sărută crucea din marmură de la mormântul marelui ierarh și aduc untelemn pentru candelele care ard încontinuu. ‘Până nu demult, la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu ardea o singură candelă de care se îngrijeau credincioșii. De patru ani, la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu ard patru candele. Două dintre ele sunt în grija credincioșilor, iar două sunt în grija monahilor de la Centrul eparhial Iași’, a spus protos. Valerian Radu.

Comentarii Facebook


Știri recente