Ctitorul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Poitiers, condus pe ultimul drum

Ierarhi, preoți, diaconi și o mulțime de credincioși, care s-au alăturat familiei îndurerate, l-au condus ieri pe ultimul drum pe părintele paroh Petru Însurățelu, de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Poitiers.

Programul liturgic de ieri a început cu slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de zece preoți și diaconi.

Slujba de prohodire a început la ora 10:00 și a fost oficiată în curtea sfântului lăcaș de pe bd. Poitiers de către Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de PS Calinic Botoșăneanul, înconjurați de un sobor de 60 de preoți, din care au făcut parte și pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, și pr. Vilie Doroșincă, protoiereu al Protopopiatului Iași 2.

După slujba de prohodire, pr. protopop Vilie Doroșincă și-a manifestat, în numele preoților din Protopopiatul Iași 2, regretul pentru trecerea la cele veșnice a pr. Petru Însurățelu și a prezentat câteva date biografice ale fostului paroh de la enoriile Igești (Vaslui), Dumești (Vaslui) și „Sf. Împ. Constantin și Elena” – Poitiers din Iași. „În anul 1984 este chemat la Sfânta Taină a Hirotoniei pe seama parohiei Igești, jud. Vaslui, unde construiește o casă parohială, iar din 1987 este transferat la parohia Dumnești – Vaslui, unde construiește din temelie o biserică și reface un alt sfânt lăcaș care arsese din temelie. Pentru această activitate, în anul 1998 primește distincția de iconom stavrofor. În anul 2003 i se aprobă transferul la cerere în nou înființata parohie «Sf. Împ. Constantin și Elena» din Protopopiatul Iași 2, cu clauza misionară de a construi o nouă biserică, pe care a început-o în anul 2005. Părintele a încercat să facă din preoție un ideal, și nu un scop. A fost un preot blând, bun, echilibrat, un sprijin deosebit pentru doamna preoteasă, iar pentru credincioși a fost un bun sfătuitor, determinându-i să lucreze ca și cum ar trăi veșnic și să se roage ca și cum ar muri mâine. Era mereu gata pentru slujirea aproapelui. Părintele Petru se gândea zi și noapte cum să termine mai repede construcția bisericii”, a menționat pr. protopop Vilie Doroșincă.

În cuvântul său, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a vorbit despre semnificația a trei rugăciuni rânduite să se citească la înmormântarea preotului.

A urmat procesiunea către mormântul unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Petru Însurățelu, în sunetul cântărilor și al clopotelor.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente