Ctitorie a Sf. Voievod Martir Constantin Brancoveanu, de la Istanbul, concesionata Bisericii Ortodoxe Romane

Comunitatea ortodoxa romana din Constantinopol primeste in folosinta Biserica ‘Sfanta Mucenita Parascheva’, ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, in urma actului de concesionare, semnat la 1 martie 2004, intre Patriarhia Ecumenica si Patriarhia Romana, prin reprezentantii ei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si PS Ciprian Campineanul, Episcop Vicar patriarhal. Lacasul de cult va fi pus la dispozitia credinciosilor romani din Istanbul, pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire.

Initiativa acestui demers apartine Sanctitatii Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I care, inca din anul 1998, a propus Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, desemnarea unui preot ortodox roman pentru comunitatea ortodoxa romaneasca, Patriarhia Ecumenica oferind lacasul de cult mentionat mai sus.

Demersurile pentru definitivarea propunerii Sanctitatii Sale au fost continuate de catre Patriarhia Romana in anul 2003, cand aceeasi delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane s-a deplasat la Constantinopol pentru a negocia termenii contractului de concesionare a bisericii ‘Sfanta Mucenita Parascheva’, situata in cartierul Hasköy, in apropierea golfului ?Cornul de Aur?.

In baza acestui acord incheiat intre Patriarhia Ecumenica si Patriarhia Romana, Pr. Silviu State, reprezentantul comunitatii romanesti din Instanbul, urmeaza sa semneze, in aceste zile, documentul propriu-zis de preluare a locasului de cult de la comunitatea greceasca, proprietara de drept a acestuia, care este legal reprezentata de catre D-l Stavros Vasiliadou, presedintele Consiliului de administratie al comunitatii.

Comentarii Facebook


Știri recente