Ctitoria lui Petru Rareș de pe Muntele Rarău, în straie de sărbătoare

Mănăstirea Rarău din județul Suceava este oază de liniște pentru sutele de credincioși care vin să se roage aici atât în ziua hramului, pe 15 august, cât și în duminici și sărbători, dar și în zilele obișnuite. Vechea așezare monahală în care ostenesc în prezent 18 viețuitori adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută ca ‘Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Rarău’.

Mănăstirea Rarău se află pe Muntele Rarău, la aproximativ 25 de kilometri de la poalele acestuia, în satul Chiril, comuna Crucea din județul Suceava. Schitul Rarău, veche ctitorie a lui Petru Rareș din 1541, a fost strămutat în taină în 1776 în locul în care se află astăzi, de pe cealaltă parte a muntelui. Tradiția locului consemnează că această mutare a avut loc la porunca și sub călăuzirea Maicii Domnului. Tot atunci a fost strămutată icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Construcția Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ s-a încheiat în anul 1800 cu ajutorul familiei Balș, care a și donat noului așezământ sute de hectare de teren și pădure. În 1877, regele Carol I, noul proprietar al moșiei Balș, va dispune ca toate reparațiile și întreținerea lăcașului să se facă din veniturile moșiei. La începutul sec. al XX-lea, așezarea monahală este ridicată la rangul de mănăstire. În 1959 revine la statutul de schit, redevenind mănăstire abia după 1990. Noua biserică a mănăstirii a fost sfințită de vrednicul de pomenire episcop Gherasim Putneanul în anul 2000.

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ a Mănăstirii Rarău este o construcție din lemn, pe fundație de piatră. Turla este foarte largă, axată pe altar, naos și o parte din pronaos. Pridvorul închis, adăugat în partea de sud a pronaosului, are intrarea prin vest, ușa fiind masivă, din lemn de stejar sculptat, iar lumina o primește de la două ferestre așezate în partea sudică. Pardoseala este din dulapi de lemn. Fațadele exterioare sunt căptușite cu scândură. Ansamblul mănăstiresc cuprinde, pe lângă Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, Paraclisul ‘Sfântul Ioan Bogoslovul’ care adăpostește icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Evanghelistul, arhondaricul (spațiu de cazare) și o clădire în care locuiesc monahii de aici.

‘Pelerinii ne mărturisesc minunile pe care Maica Domnului le face în viața lor’

La Mănăstirea Rarău ostenesc 18 viețuitori care participă la Sfânta Liturghie ce se săvârșește în fiecare zi. Pe parcursul zilei, călugării au diferite ascultări.

‘Vin credincioșii din toate părțile, și de peste hotare, pentru a se ruga mai ales la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinii ne mărturisesc minunile pe care Maica Domnului le face în viața celor care i se închină cu credință și cu evlavie’, a declarat pentru Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, protos. Veniamin Băican, starețul Mănăstirii Rarău.

La hramul mănăstirii, Sfânta Liturghie este oficiată de un sobor de preoți și diaconi. ‘Cu acest prilej, mulți pelerini vin aici să se spovedească întrucât marele praznic este precedat de Postul Adormirii Maicii Domnului. După ce în ziua hramului oamenii se împărtășesc, li se adresează cuvânt de folos duhovnicesc, astfel încât să plece la casele lor cu mulțumire sufletească. În ajunul sărbătorii se oficiază Privegherea și se cântă Prohodul Maicii Domnului’, a mai spus protos. Veniamin Băican.

Comentarii Facebook


Știri recente