‘Ctitori și martiri’ – expoziție de caligrafie spirituală la Muzeul Național Cotroceni

Administrația Prezidențială și Muzeul Național Cotroceni au prăznuit Înălțarea Domnului prin vernisajul expoziției de caligrafie spirituală ‘Ctitori și martiri’ a artistei plastice Elena Murariu, informează ‘Ziarul Lumina’. Vernisajul expoziției a fost închinat Sfinților Martiri Brâncoveni și ctitorilor Cantacuzini.

Artista plastică Elena Murariu a expus, în spațiile medievale ale Muzeului Național Cotroceni, 40 de lucrări de grafică și 20 de icoane, fiind prima manifestare dintr-o serie de expoziții închinate celor două familii domnitoare care s-au impus în viața politică și culturală a românilor – Cantacuzino și Brâncoveanu.

‘Vernisajul face legătura între istorie și spiritualitate’

Adina Rențea, director al Muzeului Național Cotroceni, a spus în deschiderea evenimentului că ‘acest loc este cel mai potrivit pentru organizarea unei asemenea expoziții. Vernisajul expoziției ‘Ctitori și martiri’ face legătura între istorie și spiritualitate, între trecut și prezent, dintre spiritul familiilor de domnitori, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanul, familii care și-au legat destinul de acest loc’.

Organizatorii, prin acest vernisaj, și-au propus aducerea publicului mai aproape de valorile istoriei naționale și de valorile creștine. Istoricul de artă Ana Dobjanschi a vorbit despre Elena Murariu, care ‘are o sensibilitate cu totul deosebită, fapt ce i-a permis să se apropie cu multă smerenie de spiritualitatea poporului român, de credința noastră ortodoxă. Această latură a fost întărită și susținută de o cunoaștere profundă a artei și culturii cantacuzin-brâncovenești, care împreună au ajutat-o să investigheze aspecte mai puțin cunoscute ale sufletului românesc și să ne poată prezenta într-o formă artistică deosebită lucruri pe care noi le-am scăpat. Plecând de la Cantacuzini și Brâncoveanu, aceste ctitorii au fost ridicate în semn de rugă, de pioșenie față de credința ortodoxă, dintr-un profund sentiment religios. Ridicarea de ctitorii era și un act de cultură, act prin care respectivul ctitor sau boier era așezat în ierarhia medievală a societății românești.’

Ospăț duhovnicesc, vizual și muzical

În continuare, Ana Dobjanschi a subliniat că expoziția prezintă martiriul Sfinților Brâncoveni, dar nu drama omenească, ci mai mult se axează pe trăirea duhovnicească a acestor martiri, și a explicat prezența simbolurilor pe care Elena Murariu le-a folosit în acest vernisaj, precum pomul roditor, care face aluzie la pomul vieții, la grădina raiului, la martiriul acestora prin care au ajuns la viața cea veșnică. De asemenea, temele mai greu descifrabile au fost însoțite de texte din Cântarea Cântărilor sau texte luate de pe sabia lui Brâncoveanu, în așa fel încât a ajutat privitorul să poată descifra simbolurile .

Vernisajul a fost urmat de un concert susținut de Grupul psaltic ‘Nectarie Protopsaltul’, dirijat de Sabin Preda, lector la Facultatea de Teologie din București, care a interpretat Catavasiile Floriilor, scrise de protopsaltul curții domnești al lui Brâncoveanu, cântări din slujba Sfinților Brâncoveni și Catavasiile Înălțării Domnului.

Expoziția va fi deschisă în perioada 13 mai – 13 iunie și va putea fi vizitată între orele 9.30 – 17.30.

Comentarii Facebook


Știri recente