Crucea Transilvană pentru pictorul și teologul Marko Ivan Rupnik

După terminarea Sfintei Liturghii, duminică, 17 octombrie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu a făcut o vizită în Biserica „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca pentru a marca încheierea unei etape importante din realizarea mozaicurilor, unice în lumea ortodoxă atât prin tehnica lor, cât și prin faptul că ele sunt executate de cunoscutul pictor și teolog iezuit Marko Ivan Rupnik, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului.

În Biserica „Schimbarea la Față” Mitropolitul Clujului i-a întâlnit și binecuvântat personal pe toți cei 20 de membri ai echipei de lucru a pictorului italian, proveniți din peste 10 țări, după care Marko Rupnik a prezentat teologic și artistic conținutul scenei Înălțării Domnului care decorează arcada triumfală. La eveniment au mai fost prezenți, Arhid. prof. dr. Ioan Ică jr. de la Sibiu, teologul clujean Radu Preda, preoții parohiei clujene, Titus Moldovan și Petru Ioan Ilea, dar și simpli credincioși.

În cuvântul său, Mitropolitul Bartolomeu a subliniat importanța deschiderii ecumenice a Bisericii Ortodoxe, dar și șansa ca multe din diferențele de ordin teologic existente între catolicism și ortodoxie să poată fi depășite prin intermediul artei. În acest sens, prezența unui renumit pictor și teolog catolic care să decoreze o biserică ortodoxă în România este semnul că pe lângă un dialog teologic, între cele două Biserici, Ortodoxă și Catolică, poate fi cultivat și un ecumenism al frumuseții lui Dumnezeu.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Bartolomeu i-a acordat lui Marko Ivan Rupnik, directorul Centro Aletti din Roma, distincția „Crucea Transilvană”, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea inspirată în refacerea unei legături, prin frumusețea icoanei, între Bisericile Ortodoxă și Catolică. Pictorul Rupnik a mulțumit pentru această onoare care i se face de Biserica Ortodoxă, pe care o consideră ca un impuls de a continua acest proiect ambițios început în urmă cu patru ani la Cluj-Napoca.

Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca a fost ridicată între anii 1999 și 2004. Acest lăcaș de cult este un unicat și o veritabilă împlinire istorică a ortodoxiei ardelene, fiind prima biserică ortodoxă care a fost construită în perimetrul cetății medievale a orașului, și primul lăcaș de cult decorat în tehnica mozaic executată de unul dintre cei mai cunoscuți pictori și teologi din lumea catolică, Marko Ivan Rupnik, artistul care a decorat capela „Redeptoris Mater” din palatul apostolic de la Vatican.

Comentarii Facebook


Știri recente