Crucea este semnul iubirii care biruiește păcatul și moartea

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, la 9 septembrie 2012, zi în care Biserica îi cinstește și pe Sf. Ioachim și Ana, credincioșii din Mizil – Prahova l-au avut în mijlocul lor pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În această zi de sărbătoare, Patriarhul României a oficiat slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramul Sf. Ioachim și Ana și Sf. Calinic de la Cernica, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Crucea este semnul iubirii și al comuniunii, semnul speranței și al mântuirii sufletelor noastre – a arătat astăzi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la Sf. Liturghie.

‘Crucea este adesea purtată la gât, dar mai ales de cei care s-au botezat pentru a ne aduce aminte de iubirea lui Hristos dar și de iubirea Sfintei Treimi, pentru că atunci când facem semnul crucii spunem În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Numai Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos s-a răsignit pentru noi, dar El era nedespărțit de Tatăl și de Duhul Sfânt, de aceea crucea este simbolul nu numai al iubirii lui Hristos, ci și al iubirii Preasfintei Treimi. Copilașul botezat în numele Preasfintei Treimi poartă la gât lănțișor cu cruciuliță pentru a aduce aminte părinților că el a fost botezat în iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh și dorește ca familia să se roage Tatălui, Fiului și Sfântului Duh ca el să simtă binecuvântarea și iubirea Preasfintei Treimi’, a spus Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a mai arătat și necesitatea cinstirii Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci.

„Crucea este semnul iubirii care biruiește păcatul și moartea, care ne dăruiește speranță. Această iubire este propovăduită de Biserică prin semnul crucii care se află pe locașurile de cult, pe veșmintele preoților, pe veșmintele din Sfântul Altar, pe vasele liturgice și, adesea, pe ușile caselor creștinilor și pe porțile de la intrarea în curte. Crucea se află pe mormintele celor dragi ai noștri arătând prin aceasta că rugăciunea noastră pentru ei, la mormânt, este mai tare decât uitarea, moartea, mai tare decât spațiul și timpul care separă. De asemenea, crucea așezată pe mormintele celor trecuți la cele veșnice este semn de așteptare a marii întâlniri a tuturor în iubirea Lui Hristos la a doua venire a Sa când va veni cu slavă să judece vii și morții a cărui Împărăție nu va avea sfârșit”, a spus Preafericirea Sa potrivit Radio TRINITAS.

Tot astăzi, Biserica noastră face prăznuirea Sfinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, care sunt un model de părinți demn de urmat. Astăzi trebuie să ne aducem aminte în mod deosebit de părinții noștri și de cei singuri și neajutorați – a mai arătat Preafericirea Sa în cuvântul de învățătură rostit în orașul prahovean Mizil.

„Biserica ne învață să nu uităm niciodată, nu numai de părinții noștri, să nu uităm nici de părinți celor dragi ai noștri, să cinstim pe părinți pentru că din această cinstire ne vine binecuvântare potrivit Sfintei Scripturi. Părinții sunt datori să iubească pe copii și copiii să iubească pe părinții lor și atunci binecuvântarea lui Dumnezeu se transformă în bucurie, în demnitate. O mulțime de părinți, astăzi, și-au uitat copii în România pentru că au mers în străinătate să câștige un ban. Unii i-au uitat, alții le trimit banii, dar nu e suficient să le trimitem banii, trebuie să ne și rugăm pentru ei, să îi întâlnim mai des, pentru că ei au nevoie și de afecțiune, de iubire părintească, nu doar de bani. O mulțime de părinți au crescut copii sperând că la bătrânețe aceștia îi vor ajuta, iar acum sunt singuri în multe sate ale României, o mulțime de bătrâni singuri pentru că mulți dintre copii uită de părinții lor”, a spus Preafericirea Sa.

Pentru eforturile depuse la construirea și înfrumusețarea lăcașului de cult, părintele paroh a primit în această zi rangul de iconom stavrofor. De asemenea, toți cei care au sprijinit lucrările bisericii au primit cu acest prilej diplome de vrednicie, potrivit TRINITAS TV.

Piatra de temelie a lăcașului de cult târnosit astăzi a fost așezată la 24 septembrie 2006.

Comentarii Facebook


Știri recente