Crezul Ortodox și Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române omagiate în anul 2010 prin manifestări pastoral-misionare și cultural-mediatice

Anul 2010 care se încheie s-a aflat, în Biserica Ortodoxă Română, sub semnul organizării, în toate eparhiile din țară și străinătate a unor manifestări cu un caracter pastoral-misionar și cultural-mediatic dedicate omagierii Crezului Ortodox și Autocefaliei Românești.

În 2010 s-au împlinit 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, 125 de ani de la recunoașterea formală a Autocefaliei Bisericii noastre de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și 85 de ani de ridicarea la rangul de Patriarhie.

Dintre evenimentele importante care au avut loc în anul acesta putem menționa sfințirea Marelui Mir.

„Sub aspect sacramental-liturgic amintim sfințirea Marelui Mir în Joia Sfintelor Patimi din anul 2010, de către tot membrii Sfântului Sinod, prima sfințire a Sfântului și Marelui Mir în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Apoi, sub aspectul învățăturii de credință, în mod fericit, credincioșii și clerul au putut să aprofundeze această sinteză a învățăturii de credință a Bisericii Ortodoxe, crezul niceo-constantinopolitan, în toate dimensiunile lui, biblice, istorice, dogmatice, liturgice și pastoral misionare”, a declarat pentru Radio TRINITAS părintele Augustin Rusu, Consilier patriarhal.

În luna octombrie, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit în ședință solemnă, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, Mitropolitul țării Românești. În prezența Patriarhului Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu, în cadrul ședinței au fost prezentate și evaluate manifestările organizate în Anul Omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești. La finalul ședinței au fost lansate trei volume apărute la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, consacrate Autocefaliei Românești.

De asemenea, anul acesta a fost adus la București, cinstitul lemn al Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci.

„Mai avem apoi, sosirea la București a lemnului Cinstitei și de Viață Făcătoarei Cruci la sărbătorile Capitalei și ale Catedralei Patriarhale, eveniment care a adunat mulțime de pelerini din București și din toată țara. Ne aducem aminte și de vizitele canonice ale Părintelui Patriarh, fie în Mitropolia Moldovei la sărbătoarea Sfintei Parascheva, fie la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Blaj, sau în alte Eparhii. Toate aceste evenimente au împlinit cerințe sacramental liturgice ale credincioșilor și ale clerului,au consolidat învățătura de credință de la Sinodul I și II Ecumenic și au deschis, în această lume secularizată, atacată de tot felul de curente care nu au nimic comun cu Biserica, cu învățătura de Credință, cu adevărata viață morală, noi punți de înțelegere a Învățăturii de credință a Bisericii dreptmăritoare”, a mai spus părintele Augustin Rusu, de la Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente