Cu ocazia incheierii celui de-al cincilea centenar de la nasterea papei Pius al V-lea, a avut loc in data de 13 decembrie, la Universitatea Laterana din Roma, colocviul cu tema ‘Crestinismul si Islamul, ieri si azi’. Conform Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti, dezbaterile au fost organizate in colaborare cu ‘The World Political Forum’, fondat de Premiul Nobel pentru Pace ‘Mihail Gorbaciov’ in complexul monumental din Bosco Marengo, regiunea natala a lui Pius al V-lea. Despre diferentele dintre crestinism si islamism a vorbit monseniorul Walter Brandmüller, presedintele Comitetului Pontifical de Stiinte Istorice, care a subliniat diferitele moduri de a intelege convertirea si utilizarea violentei in cele doua religii. ‘Pentru crestini, convertirea trebuie sa fie voluntara si individuala, obtinuta in mod special prin predicare si exemplu. Pentru musulmani, inca de la inceput, convertirea a fost impusa cu armele. Expansiunea si extensiunea ariei de influenta a islamului s-a facut prin razboi cu mare tribut de sange si aceasta a mers in pas cu impunerea politicii islamice. In timp ce crestinismul s-a raspandit, in primele trei secole, prin persecutii si martiriu, islamul s-a impus cu forta unei dominatii politice. Diferenta cea mai puternica dintre crestinism si islam se regaseste in conceptia despre om. Acest fapt este demonstrat de realitatea ca multe tari islamice nu au acceptat Declaratia Drepturilor Omului promulgata de Organizatia Natiunilor Unite in 1948, sau au acceptat-o cu mentiunea ca aceasta contravine legii Coranului si, in consecinta, ea nu a fost niciodata pusa in practica’. Prelatul a mai amintit faptul ca in traditia islamica nu exista conceptul de egalitate intre toate fiintele umane. ‘Sharia, codul islamic, este fondata pe o tripla diferenta: intre om si femeie, intre musulman si non-musulman, intre liber si sclav’. In traditia islamica, inegalitatea dintre barbat si femeie este irevocabila. ‘Barbatului i se accepta poligamia, femeia nu poate avea decat un singur barbat, nu se poate casatori intr-o alta credinta, poate fi repudiata de sot, nu are nici un drept de bunuri materiale in caz de divort, este exclusa de la impartirea mostenirii si din punct de vedere juridic marturia sa nu are nici macar valoare’ a declarat monseniorul Walter Brandmüller.
Iov: „Taina răbdării în suferințe” pe înțelesul copiilor
Editura Basilica publică o nouă carte pentru copii, „Iov: Taina răbdării în suferințe”. Lucrarea semnată de Ani-Eliza Busuioc propune o prezentare a cărții „Iov” din Vechiul Testament pentru „a vă insufla curaj într-o perioadă în…
Centrul Sf. Alexandra Împărăteasa are porțile deschise și după ziua lui: Evenimente
De aproape 4 ani de zile, Centrul „Sf. Alexandra Împărăteasa” din București oferă consiliere și sprijin pentru părinți și copii. La ceas aniversar, cu ocazia sărbătorii Sfintei Alexandra, au fost organizate „Zilele Porților Deschise”, eveniment…
În imagini: Slujbă de pomenire pentru membrii Academiei Române la Cimitirul Bellu
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat o slujbă de pomenire pentru membrii și donatorii reprezentativi ai Academiei Române în Parcul Memorial Bellu, miercuri, 21 aprilie 2021. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Academia respectă datina pomenirii celor adormiți înainte de Paști. PS Varlaam: Este și un act de cultură
Academia Română a organizat miercuri o slujbă de pomenire pentru membrii și donatorii ei marcanți trecuți la cele veșnice. Evenimentul respectă „datina şi cuviinţa noastră de creştini”, cum a spus Acad. Ioan-Aurel Pop, adică tradiția…
Istoricul şi arheologul Vasile Chirica: Un cercetător renumit şi un om credincios
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a istoricului și arheologului Vasile Chirica (1943-2021). Preafericirea Sa reaminteşte activitatea științifică și academică deosebit de bogată desfăşurată…