Cu cateva zile in urma, la Palatul Arhiepiscopal din Constanta, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sustinut conferinta cu tema ‘Dobrogea, leaganul crestinismului romanesc si al tolerantei religioase’. La eveniment au participat invitatii la Colocviul romano-american de religie comparata si patrimoniu cultural dobrogean, care a fost organizat de Colegiul ‘Mustafa Kemal Ataturk’, al Universitatii ‘Ovidius’ din Constanta, si Universitatea ‘Long Island’ din New York, SUA. Cu prilejul acestei conferinte, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit invitatilor despre coordonatele esentiale ale spiritualitatii dobrogene, vechimea crestinismului romanesc si trasaturile specifice tolerantei din spatiul danubiano-pontic. Inalt Prea Sfintia Sa a prezentat dovezile de ordin literar, folcloric, arheologic, toponimic, teologic eclezial si martirologic, care argumenteaza faptul ca Sfantul Apostol Andrei a fost in Scythia Minor (Dobrogea noastra strabuna) si, ca urmare a misiunii sale evanghelizatoare, aici s-a dezvoltat, inca de timpuriu, o puternica viata crestina. A fost mentionat in acest sens si studiul recent al profesorului universitar dr. Emilian Popescu, ‘Din Patimile Sfantului Andrei la Patras’, in care este citat un important document: Martirologiul lui Ususard, redactat intre anii 845-865, in care se spune: ‘In Cetatea Patras Achaias se pomeneste trecerea la cele vesnice a Sfantului Apostol Andrei, care a predicat si in Scythia’. IPS Teodosie a vorbit apoi despre toleranta religioasa in spatiul dintre Dunare si Mare aratand ca, ‘in spatiul religios, comunitatea elena a avut o contributie importanta pentru pastrarea si perpetuarea elementului crestin’. Contactul cu bulgarii, care, la momentul asezarii lor in zona -secolul VII – erau pagani, a fost la inceput unul prigonitor, din partea localnicilor, dar, cu timpul, ‘in contact cu populatia crestina de aici, ei au adoptat credinta in Hristos’, fiind acceptati. Relatiile cu populatia turca si tatara asezata in Dobrogea in decursul secolelor au urmat modelele generale: o populatie autohtona crestina a reusit, in cele din urma, in mod pasnic, sa asimileze populatiile stapanitoare sau migratoare, iar contactul dintre culturi ‘a dus la imbunatatirea propriei culturi, a carei trasatura fundamentala este toleranta’. In final, Arhiepiscopul Tomisului a concluzionat: ‘Fiecare dintre noi avem datoria de a nu uita trecutul, dar nici de a face din el motiv de discordie, ci, cu multa ingaduinta fata de cei din jurul nostru, sa descoperim impreuna adevaratele valori, pentru ca astfel sa fim uniti in diversitatea noastra, asa cum Sfantul Apostol Pavel ne spunea intr-una din epistolele sale catre Corinteni’.
Mitropolitul Basarabiei îşi serbează onomastica
Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, îşi serbează ziua onomastică de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie. IPS Petru s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul,…
PS Ioan Casian enumeră etapele prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului
Într-un mesaj transmis în Duminica Sfinţilor Români, Episcopul Ioan Casian al Canadei a vorbit despre trei etape prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului. El a explicat la începutul mesajului…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji de sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel, 29 iunie 2022, după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Mitropolitul Teofan: Să dăm prioritate rugăciunii inimii în raport cu rugăciunea buzelor
În Duminica Sfinţilor Români, Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei le-a făcut o serie de recomandări duhovniceşti credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de hramul Mănăstirii Bucium din Iași. „Lupta Bisericii a fost…
Prima slujbă în limba română în orașul bavarez Dachau
Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat sâmbătă prima slujbă ortodoxă în limba română din Dachau, în landul german Bavaria. Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat Vecernia la Gandenkirche („Biserica Harului”) din…