Creștinii se roagă împreună pentru unitate

Clerici și credincioși din toate confesiunile creștine sibiene au venit miercuri, 18 ianuarie 2012, la Catedrala mitropolitană ortodoxă din oraș, unde a fost oficiată slujba Vecerniei. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Killian Dörr, prim-paroh al Bisericii Evanghelice din Sibiu, au ținut câte un cuvânt de învățătură, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

De ani buni, luna ianuarie este pentru creștinii din întreaga lume un răstimp în care, preț de o săptămână, se roagă împreună, meditează asupra unor teme duhovnicești, discută despre unitatea creștinilor și elaborează proiecte de colaborare în diferite domenii, în special pe plan social. Anul acesta, ca temă pentru meditație a fost ales versetul ‘Nu toți vom muri, dar toți ne vom schimba’ din întâia Epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul al XV-lea. La fiecare întâlnire din această săptămână, în lăcașurile de cult ale confesiunilor creștine, pe lângă slujbele religioase, reprezentanții Bisericilor vor medita asupra temei și vor adresa credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură.

Primul moment de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an a avut loc la Sibiu, în Catedrala mitropolitană, unde oaspeții de la celelalte confesiuni creștine au poposit pentru a participa la slujba Vecerniei.

IPS Mitropolit Laurențiu a asistat la slujba religioasă oficiată de preoții slujitori ai catedralei, iar la final a vorbit despre eforturile creștinilor de a se apropia mai mult și de a regăsi unitatea Bisericii, concretizate și prin aceste momente de rugăciune comună. În același timp, IPS Laurențiu a explicat anumite simbolistici din slujba Vecerniei, legate de tema de meditație din acest an.

‘Am parcurs acum cu mintea, cu gândul și prin rugăciune perioada de început a mântuirii și am ajuns la momentul în care S-a întrupat Hristos. Ne reamintim că suntem călători și viața ajunge la un țel atunci când, la sfârșitul veacurilor, spune Sfântul Apostol Pavel, nu toți vom muri, adică cei care vom fi în viață atunci vom fi schimbați, ne vom transforma. Ne îndreptăm gândul spre acel moment final, pentru că vom trece mai înainte prin sfârșitul vieții noastre și atunci când Dumnezeu va rândui se va sfârși tot, dar va continua în Împărăția cerurilor’, a subliniat IPS Laurențiu.

‘Putere împotriva morții’

Cuvântul de meditație din partea oaspeților a fost rostit de prim-parohul Bisericii Evanghelice din Sibiu, Killian Dörr. În cuvânt au fost subliniate aspecte esențiale din nădejdea pe care toți creștinii o au în înviere, deschisă prin însăși Învierea lui Hristos.

‘Noi vom fi schimbați și vom deveni tot mai apropiați Lui, dacă Îl urmăm. La această schimbare suntem chemați de Întemeietorul Bisericii să contribuim prin credință, vorbe și fapte care îl preamăresc pe Domnul Înviat și fac bine semenilor noștri. Hristos, Domnul Înviat, a fost primul chemat de Dumnezeu-Tatăl dintre morți între cei vii. El ne cheamă și pe noi să urmăm calea deschisă de El. Tema acestei săptămâni de rugăciune ecumenică este o invitație să ne încredem în viața cu Hristos, să începem această viață și s-o continuăm primind de la El această putere împotriva morții’, a spus Killian Dörr.

Săptămâna de rugăciuni pentru unitatea creștină continuă la Sibiu în această seară, de la ora 18:00, la Biserica Reformată (Calvinistă), iar pe 22 ianuarie, de la aceeași oră, la Biserica Ursulinelor (Greco-catolică). Pe 24 ianuarie, creștinii se vor aduna la Biserica Romano-Catolică din centrul orașului, iar pe 25 ianuarie, la Biserica Evanghelică (Luterană).

Săptămâna de rugăciune la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, rugăciunea pentru unitatea creștină a început miercuri, 18 ianuarie, la Capela greco-catolică ‘Sfântul Iosif’, unde, din inițiativa Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, au fost invitați la slujba Vecerniei reprezentanții comunităților creștine din orașul de pe Someș. Slujba a început după adresarea unui cuvânt de bun-venit, în care s-au evidențiat cuvintele Mântuitorului ‘Că unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor’ (Mt. 18, 20) pentru ‘ca toți să fie una’ (In. 17, 21). Printre invitații care au luat cuvântul s-au aflat pr. Tako Istvan și confratele piarist Gheorghe Fodor, din partea Bisericii Romano-Catolice, Gyenge Ianos, consilier în cadrul Bisericii Reformate, pr. Mezei Csaba, de la Biserica Unitariană, pastorul Nicu Cristea, de la Biserica Penticostală, pastorul Liviu Raica, de la Biserica Baptistă, și prezbiterul Valentin Tartamuș, de la Biserica Apostolică ‘Râul Vieții’.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a subliniat, în intervenția sa, faptul că, ‘diferiți în formele de manifestare a credinței lor, fiecare comunitate în parte și toți creștinii sunt chemați la aceeași stare de nestricăciune și nemurire, făcută posibilă în Domnul Iisus Hristos’. Preasfinția Sa a adresat o rugăciune Maicii Domnului, Fecioarei Maria, să ocrotească și să mijlocească către Stăpânul tuturor eforturile creștinilor de a-și preschimba viața întru biruința asupra nestricăciunii a Domnului Iisus Hristos.

Preasfințitul Florentin Crihălmenau, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a arătat, într-o intervenție la Radio Renașterea al Arhiepiscopiei Clujului, faptul că, în cursul acestei săptămâni, la Cluj-Napoca, ierarhii și reprezentanții cultelor creștine vor încerca să privească ‘mai mult spre ceea ce ne unește, decât spre ceea ce ne-ar putea dezbina’.

Comentarii Facebook


Știri recente