Crestinii ortodocsi vor intra de maine in Postul Nasterii Domnului

Acest post, care tine 40 de zile, a fost randuit de catre Biserica Ortodoxa pentru a intampina cu pocainta si rugaciune Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Parintele arhimandrit Teofil Paraian de la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus ne-a vorbit despre semnificatiile acestei perioade de post: ‘Este un post luminos, pentru ca ne pregatim pentru o bucurie. In postul Craciunului sunt numai pomeniri ale bucuriei, ale nadejdii de bucurie, ne gandim la Intruparea Fiului lui Dumnezeu, ne gandim la Maica Preacurata, ne gandim la Dreptul Iosif ales de Dumnezeu pentru a fi ocrotitor al Domnului Hristos. Postul are doar rostul sa ne puna cu mai multa grija in atentie evenimentele pe care le asteptam, ne gandim la bunatatea lui Dumnezeu, ne gandim la iubirea lui Dumnezeu Tatal Care L-a trimis pe Fiul Sau in lume, ne gandim la iubirea Fiului lui Dumnezeu care, pentru noi si pentru a noastra mantuire, S-a intrupat de la Duhul Sfant si de la Fecioara Maria si S-a facut Om, si a venit in lume Sa se nasca, si sa creasca, si sa ne mantuiasca’.

PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, ne-a vorbit si el despre semnificatiile acestei perioade de post: ‘Postul inseamna abtinerea de la anumite mancari, spre exemplu carne, branza, lapte, oua, peste, desi pestele se mai poate manca pana la Sf. Nicolae si in fiecare sambata, dar postul acesta daca nu este insotit si de fapte bune, daca nu este insotit si de rugaciune, daca nu este insotit si de spovedanie nu este in intregime, si cine are dezlegare de la duhovnic, sa se si impartasesca cu Sf. Taine ale Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Prin urmare, postul nu inseamna numai schimbare de alimente, postul inseamna o jertfa pe care o facem noi, ca Bunul Dumnezeu sa ne ierte pacatele si greselile noastre.

Din punct de vedere al alimentatiei, postul Nasterii Domnului este un post mai usor, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Despre principalele caracteristici ale acestui post ne-a vorbit parintele Teofil Paraian: ‘O data cu gandurile noastre ne angajam si la o disciplina in ceea ce priveste hrana, pentru ca asa e randuiala Bisericii noastre. Ne folosim numai de hrana vegetala si in zilele hotarate pentru dezlegare la peste, folosim si peste, si untdelemn cat se poate. Postul nu trebuie sa fie o fapta izolata. Nu se poate spune ca daca ai postit ai realizat ceva si ca nu trebuie sa mai realizezi si altceva. Postul il avem ca o fapta care se agauda la celelalte fapte bune ale vietii noastre prin care creste credinta noastra’.

Comentarii Facebook


Știri recente