Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Adormirea Maicii Domnului

Astăzi, 15 august, pentru creștinii ortodocși este marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, cunoscut popular sub denumirea de Uspenia sau Sfântă Maria Mare, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an, după postul Paștilor și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a facut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pamânt. Caci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: ‘Acestea zice Fiul tau: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare’. Maica Domnului s-a rugat pe Muntele Măslinilor, iar la întoarcere și-a împărțit lucrurile văduvelor sărace. Și a luat, apoi, iertăciune de la toți și, culcându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pentru viețuirea în pace. Și, binecuvântând pe toți cei de față, și-a dat sufletul în mâinile Fiului și Dumnezeului ei. Apostolii au înmormântat-o în grădina Ghetsimani și au vegheat-o timp de trei zile. Când a venit apostolul Toma și a vrut să se închine Maicii Domnului, apostolii au găsit doar giulgiul. Era mărturia sigură a trecerii ei la ceruri cu trupul, schimbat, viu și proslăvit.

Sărbătoarea este menționată pentru prima dată în secolul al V-lea în Siria, apoi în al VI-lea, în Apus, unde Adormirea Maicii Domnului se serba la 15 sau la 18 ianuarie. Generalizarea sărbătorii a fost făcută de către împăratul bizantin Mauriciu, care a zidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani și a stabilit ca 15 august să fie data de celebrare a Adormirii Maicii Domnului.

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit hram din Patriarhia Română. În fiecare oraș există cel puțin o biserică care poartă acest hram, iar în fiecare Episcopie se află cel puțin o mănăstire cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’.

În fiecare an, la 15 august, în toate porturile și orașele de la mare și de la Dunăre, pe toate navele maritime și fluviale, se sărbătorește și Ziua Marinei Române, care este și Ziua Forțelor Navale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…