Crestinii ortodocsi il pomenesc astazi pe Sfantul Cuvios Serafim de Sarov.

Cuviosul Serafim de Sarov, in lume Prohor Mosnin, s-a nascut la data de 19 iulie 1759 in orasul Kursk, intr-o familie evlavioasa. La varsta de 19 ani, el a plecat la Sarov unde, timp de 8 ani, a facut ascultare la staretul Pahomie. In anul 1786, cand a implinit varsta de 28 ani, a fost tuns ca monah cu numele de Serafim, pentru ca 7 ani mai tarziu, in anul 1793 sa fie hirotonit ca ieromonah, slujind doar un an de zile, retragandu-se apoi in sihastrie. El s-a stabilit intr-o chilie de lemn, in padure, la o distanta de 5 km de manastire.

Dupa 16 ani de sihastrie, Parintele Serafim s-a intors la manastire, iar dupa alti 10 ani a inceput sa dea sfaturi duhovnicesti la acei care aveau nevoie de ajutor, savarsind multe minuni. Cuviosul Serafim s-a mutat la Domnul la 2 ianuarie 1833 si a fost ingropat langa altarul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Sarov.

Peste 70 ani dupa trecerea la cele vesnice a cuviosului Serafim au fost descoperite sfintele sale moaste.

La 19 iulie 1903, a avut loc la Sarov solemnitatea canonizarii oficiale, pomenirea Sfantului Serafim facandu-se la data de 2 ianuarie si pe 19 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente