Creștinii brașoveni s-au rugat pentru unitate

Din 2006, la Brașov, ca de altfel în multe localități din țară, se desfășoară, în luna ianuarie, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Anul acesta, în perioada 18-25 ianuarie, clerici și credincioși ai cultelor creștine, ortodocși, romano-catolici, evanghelici CA, evanghelici luterani, reformați, unitarieni și greco-catolici s-au rugat împreună. În toate bisericile acestor culte s-a rostit rugăciunea ‘Tatăl nostru’ în cele trei limbi: română, maghiară și germană, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania. Brașovul este cunoscut ca un oraș cosmopolit, aici trăind încă din secolul al XIII-lea români, sași și maghiari.

În toate serile de rugăciune au participat în medie peste 20 de slujitori, iar lăcașurile de cult s-au dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor. Prima seară de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an a avut loc la Brașov, la Biserica Romano-Catolică, continuând succesiv în zilele următoare la bisericile Evanghelică CA, Unitariană, Reformată, Ortodoxă, Evanghelică Luterană, Reformată și Greco-Catolică. După terminarea serviciului religios al cultului respectiv, un cleric al unui alt cult a ținut o meditație la tema zilei.

La Biserica Reformată de pe strada Șaguna nr. 3, într-una din seri, rugăciunile au fost rostite de câte doi mireni din fiecare cult. În seara de rugăciune care a avut loc la Biserica ortodoxă ‘Adormirea Maicii Domnului’, după slujba Vecerniei, protopopul de Brașov, părintele Dănuț Benga, a arătat: ‘Tema de meditație a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor de anul acesta a fost constituită din cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate locuitorilor din Corint: ‘Nu toți vom muri, dar toți vom fi schimbați prin Domnul nostru Iisus Hristos’ (I Cor. 15, 51-58), cuvinte ce fac referire la a doua venire a lui Iisus Hristos, la sfârșitul lumii. Trupurile noastre, odată cu căderea protopărinților noștri Adam și Eva, au fost îmbrăcate în ‘haine de piele’, devenind stricăcioase, cunoscând răul, boala, suferința și moartea. Or, la a doua venire a lui Hristos Domnul pe norii slavei, la Parusie, trupurile noastre vor fi eliberate de ‘hainele de piele’ și vor deveni trupuri pnevmatizate, îndumnezeite, spiritualizate, asemenea trupului pe care L-a avut Iisus Hristos după Înviere, când a intrat prin ușile încuiate la Apostoli ‘și a stat în mijlocul lor și le-a zis: Pace vouă!’ (In. 20, 19)’.

De asemenea, în fiecare seară de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a realizat o colectă, în urma căreia au rezultat fonduri cu care s-a cumpărat o mașină de spălat. Aceasta va fi donată Complexului de servicii sociale ‘Timișul de Sus’ pentru îmbunătățirea condițiilor în care sunt găzduite persoanele aflate în nevoie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…