Crestinatatea ii sarbatoreste pe Sf. Apostoli Petru si Pavel

Ei sunt cinstiti impreuna pentru ca au primit martiriul in aceeasi zi, 29 iunie anul 67 si pentru ca se bucura de aceeasi pretuire din partea Bisericii. Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost la aceeasi inaltime religioasa si morala, avand ca scop al vietii si activitatii lor marturisirea lui Hristos si vestirea cuvantului sau. Parintele Petru Tufaru, protopop de Barlad, ne-a vorbit despre viata Sf. Apostol Petru: ‘Sf. Ap. Petru era fratele celui intai chemat la apostolie, Sf. Andrei. Era pescar din Betsaida Galileii si se chema la inceput Simon. Era o fire infocata, cinstita, deschisa, gata oricand la uitare de sine. Dar, cu toata dragostea sa pentru Mantuitorul, s-a lepadat de El de trei ori, insa cu multe lacrimi si credinta si-a ispasit intreita lepadare de Domnul, marturisind de trei ori dragostea lui fata de Mantuitorul. Dupa inaltarea Domnului la cer si dupa pogorarea Duhului Sfant a inceput stradania cea fara de odihna pentru a raspandi credinta si impreuna cu ceilalti Apostoli propovaduind Evanghelia Domnului in Iudeea, in Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, pana la Roma, unde n-a mai putut ajunge la fratii sai, incat le-a scris cele doua epistole aflate in Noul Testament. La 29 iunie anul 67, Petru si-a incheiat stradania vietii sale in timpul Nero, fiind rastignit cu capul in jos’.

De asemenea, pr. protopop Petru Tufaru ne-a oferit amanunte si despre viata Apostolului Neamurilor, Sf. Pavel: ‘Sf. Apostol Pavel, fariseu si rabin, ucenic al marelui invatat Gamaliel, se convertise la Hristos. Era din Tarsul Ciliciei, avea imputernicire de la Sinedriul din Ierusalim sa prigoneasca cumplit pe cei ce marturisesc pe Hristos. In drum spre Damasc aude vocea Mantuitorului care il mustra pentru faptele sale si il cheama la apostolie. Din cel mai mare prigonitor a devenit cel mai mare aparator si propovaduitor al Evangheliei lui Hristos. Stim ca a facut trei mari calatorii misionare trecand pe langa Grecia, Corint, Asia, Macedonia, ajungand pana la Roma. A sfarsit asemenea Sf. Ap. Petru, prin moarte muceniceasca, prin taierea capului in timpul lui Nero, la Roma’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…