‘Credinta ortodoxa si unitate nationala in tara crestinata de Sf. Ap. Andrei’

La Capela ‘Sfintii Mari Mucenici Gheorghe si Dimitrie’ a Universitatii de Arte ‘G. Enescu’, din Iasi, a avut loc in aceasta dupa amiaza serata cu tema ‘Credinta ortodoxa si unitate nationala in tara crestinata de Sf. Ap. Andrei’. Pe baza acestei teme au sustinut alocutiuni parintele Nicoale Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, si prof. univ. dr. Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie a Universitatii ‘Al. I. Cuza’, din Iasi. In ce masura s-a implicat Biserica Ortodoxa Romana in realizarea unirii romanilor si in pastrarea unitatii nationale ne-a spus parintele consilier Nicolae Dascalu: ‘Biserica Ortodoxa, mama spirituala a poporului roman, asa cum a numit-o poetul Mihai Eminescu, este fondatoare a unitatii nationale si, in acelasi timp, a participat nu numai la 1 decembrie 1918 la evenimentul pe care il sarbatorim acum ci, de fapt, de-a lungul istoriei ea a constituit un factor de unitate pentru intreg neamul romanesc. Trebuie sa recunoastem acum ca in Sf. Ap. Andrei noi avem un simbol national. Simbolul acesta tocmai a rodit in decembrie 1918, pentru ca atunci cele trei tari romane s-au reunit. Este, intr-un fel, o lumina cu trei straluciri si, in acelasi timp, o unitate care a fost dobandita prin jertfa, prin lupte, dar o unitate care a avut intotdeauna ca fundament puternic unitatea de credinta. Pentru noi romanii, ceea ce ne aduna de pretutindeni si ne tine in unitate, este tocmai constiinta aceasta a noastra ortodoxa, crestina si credinta ca Dumnezeu este Cel care da unitate unui popor’.

Cum vad istoricii implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in infaptuirea unitatii nationale si in pastrarea ei ne-a spus prof. univ. dr. Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie a Universitatii ‘Al. I. Cuza’, din Iasi: ‘In spatiul romanesc, Biserica a jucat un rol foarte important pentru ca nici la noi, nici la vecinii nostri ortodocsi si, in general, la toate natiunile din Europa rasariteana si de sud-est, n-a existat un conflict intre religie si politica. Unitatea politica a fost pregatita de unitatea religioasa, iar sentimentul national a fost posibil in epoca moderna gratie sentimentului unitatii religioase si, din acest punct de vedere, concordanta dintre confesiune si natiune, ca sa folosesc o binecunoscuta expresie a unui istoric german, a fost perfecta, unitatea religioasa, unitatea confesionala a premers si a pregatit unitatea nationala, iar dupa aceea a insotit-o mereu consolidandu-i temeiul’.

Dupa dezbaterea temei ‘Credinta ortodoxa si unitate nationala in tara crestinata de Sf. Ap. Andrei’, sustinuta la capela Universitatii de Arte ‘G. Enescu’, din Iasi, a urmat un program artistic sustinut de catre grupul coral psaltic al capelei si de corul Bisericii Curelari.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…