Credincioșii se închină Cinstitului lemn al Sfintei Cruci la Cluj Napoca

Cinstitul lemn al Sfintei Cruci de la Mănăstirea Panaghia Sumela din Mitropolia de Veria, Nausa și Kambania – Grecia, a fost adus, Vineri, 23 martie, la Cluj, spre închinare credincioșilor români, de o delegație condusă de Mitropolitul Panteleimon, din care face parte și Arhimandritul Pavlos Stamatas, starețul Mănăstirii Sumela. Delegația a fost întâmpinată pe Aeroportul Internațional din Cluj, de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, însoțiți de un grup de preoți de la Centrul eparhial.

Prețioasa relicvă a fost dusă la Centrul mitropolitan, unde a fost întâmpinată de preoți și credincioși, după care, de la ora 17:15 a fost purtată în procesiune până în Catedrala mitropolitană și așezată într-un loc special amenajat spre închinare. De la ora 18:00, s-a oficiat în Catedrală slujba privegherii în cinstea Sfintei Cruci.

‘Sâmbătă, delegația greacă va face o scurtă vizită în Ceanu Mic din Protopopiatul Turda, după care va vizita Mănăstirea Mihai Vodă. De la ora 17:00, are loc Concertul Anual al Fundației Bartolomeu în Sala Auditorium Maximum, susținut de Cvartetul Transilvan, prefațat muzical printr-un microrecital al Coralei Psalmodia Transylvanica și deschis printr-o conferință susținută de teologul și diplomatul Teodor Baconschi’, a spus pr. Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei.

Hotărârea aducerii fragmentului din Cinstitul lemn al Sfintei Cruci la Cluj a fost luată la hramul Mitropoliei Veriei, cu ocazia sărbătorii Sfântului Antonie cel Nou din Veria, la care a participat și o delegație a Mitropoliei Clujului, în frunte cu IPS Andrei.

Potrivit arhimandritului Pavlos Stamatas, stareț al Mănăstirea Panaghia Sumela și membru al delegației, fragmentul din Sfânta Cruce este al treilea ca mărime din lume, după cel de la Ierusalim, și cel de la la Mănăstirea Xiropotamu, din Sfântu Munte.

Duminică dimineața, după Sfânta Liturghie, soborul ierarhilor și preoților se vor îndrepta, în procesiune, spre Calea Turzii, unde se va pune piatra de temelie pentru un Centru Misionar, care-l va avea ca patron pe Sfântul Apostol Andrei, a spus pentru Ziarul Lumina pr. arhim. Teofil Roman, Eclesiarhul Catedralei mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente