Credincioșii români din Viena s-au închinat unui fragment din lemnul Sfintei Cruci

În Duminica a III-a a Postului Mare, numită și Duminica Sfintei Cruci, credincioșii români din Viena au avut prilejul și bucuria de a se închina unui fragment din lemnul Sfintei Cruci care se păstrează în Mănăstirea Heiligenkreuz (Sf. Cruce), de lângă capitala Austriei, după cum ne informează părintele Emanuel Nuțu. Această mănăstire cisterciană a fost fondată în anul 1133 de către împăratul Leopold și de atunci, viața monahală de aici a fost neîntreruptă. Pe lângă frumusețea naturală a locului (ea se găsește în inima pădurilor Vieneze), această mănăstire este renumită pentru că aici se păstrează din anul 1188 cea mai mare parte din lemnul Sfintei Cruci din nordul Munților Alpi. De asemenea, în această mănăstire există și o școală teologică renumită. Mănăstirea Heiligenkreuz a fost vizitată și de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în luna iunie a anului 2009, când a făcut vizita pastorală în Austria.

A fost un gând mai vechi al pr. dr. Nicolae Dura, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Viena, să valorifice spiritual șansa de a avea un asemenea odor în apropiere. Astfel, în Duminica a III-a a Sfântului și Marelui Post, după participarea la Sf. Liturghie, după ascultarea Sfintei Evanghelii și a cuvântului de învățătură despre Sfânta Cruce, peste 200 de credincioși au făcut un adevărat pelerinaj pentru a se închina unui fragment din lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

Grupul de pelerini a fost primit de către starețul mănăstirii, părintele prof. univ. dr. Maximilian Heim, care a făcut o prezentare a bisericii și a complexului mănăstiresc. După această prezentare, părinții slujitori au săvârșit slujba Vecerniei, răspunsurile fiind date de corul Bisericii ortodoxe române din Viena. La această slujbă, s-a folosit pentru tămâiere cădelnița oferită acestei mănăstiri de către Patriarhul ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I.

La sfârșitul Vecerniei, pr. paroh dr. Nicolae Dura a mulțumit părintelui stareț în numele credincioșilor pentru bunăvoința arătată și pentru felul în care au fost primiți, iar apoi, toți credincioșii prezenți au sărutat Sfânta Cruce, umplându-se de bucurie, de nădejde și de putere în continuarea Postului, pe drumul spre Înviere.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…