Credincioșii primesc binecuvântarea lui Dumnezeu la început de an: În ajun de Bobotează, preoții sfințesc casele

Începând cu primele zile ale noului an, preoții din întreaga Patriarhie Română, sfințesc locuințele credincioșilor, vestind acestora Botezul lui Hristos. Părintele Mircea Szilagyi, protopop al Protoieriei Timișoara II, a explicat pentru ‘Ziarul Lumina’ semnificația acestei tradiții.

În ajunul Bobotezei și chiar în ziua praznicului, credincioșii ortodocși așteaptă cu bucurie venirea preotului pentru a sfinți cu Agheasmă Mare atât casele, cât și ograda cu animale, acolo unde este cazul.

‘Prin aceasta Biserica participă la viața credincioșilor în toate aspectele ei, ceea ce ne arată că fiecare latură a vieții noastre trebuie pusă în legătură cu Dumnezeu și lucrarea Lui în lume. Deși ne îngrijim de mântuirea sufletului nostru prin împărtășirea cu Sfintele Taine și participarea la celelalte servicii religioase din biserică, nu pierdem din vedere nici mediul în care ne desfășurăm cea mai mare parte a vieții noastre: casa, gospodăria și toate cele ce țin de ea. Întregul microunivers cu care venim în contact, obiecte, clădiri, automobile, diverse obiecte de uz casnic și industrial sunt prelungiri ale activității noastre, inovații și creații omenești care poartă pecetea celui care le-a creat. Prin urmare, și ele trebuie binecuvântate. Preotul este slujitorul lui Dumnezeu care vine în numele Lui și cu binecuvântarea Lui – prin agheasmă – le binecuvântează și le sfințește’, a spus pr. Mircea Szilagyi.

Restabilirea ordinii firești a naturii

Referitor la vechimea acestei tradiții la români, părintele protopop a subliniat că vizitarea de către preot a creștinilor cu apa sfințită de Bobotează este o tradiție venerabilă la poporul român, lucru sesizabil mult mai bine la țară, unde credincioșii așteaptă cu multă nerăbdare vizita preotului. Țăranii țin foarte mult să aibă pentru acest moment casa curată, împodobită cu crengi de busuioc, ei înșiși ținând în mâini lumânări aprinse ca simbol al trezviei și al rugăciunii, precum fecioarele înțelepte din Evanghelie.

‘Țăranii trăiau în natură ca într-o catedrală pe care nu se cuvine să o necinstim sau întinăm prin acte imorale păcătoase; animalele, și ele create de Dumnezeu, nu trebuie tratate cu cruzime sau private de îngrijirea necesară. Necurățiile nu au ce căuta în casă, iar dacă toate aceste neorânduieli uneori se întâmplă, Biserica, prin slujitorii ei, sfințește, restabilește curăția originară, ordinea firească a naturii prin stropirea cu agheasmă. Toți participanții la slujbele de sfințire cu agheasmă sunt stropiți din abundență cu apa sfințită și simt un sentiment de curăție, de primenire. Acesta este și motivul pentru care cei de la țară așteaptă cu bucurie vizita preotului care constituie un adevărat eveniment pentru comunitate’, a declarat pr. Mircea Szilagyi.

Părintele Mircea Szilagyi a evidențiat faptul că în mediul urban, în vremurile mai noi, acest sentiment s-a diluat, întrucât contactul direct cu natura, cu ‘firea’ este slăbit și mediat. Însă mai ales în orașe caracterul pastoral al acestor vizite trebuie accentuat: adeseori, pentru preoți, aceste vizite constituind o ocazie unică de a lua legătura cu acei credincioși care vizitează rar sau deloc biserica și care pot primi acum un impuls, un îndemn din partea preotului de a se apropia mai mult de Dumnezeu, de a cerceta biserica. ‘Nu în ultimul rând, preotul poate identifica și cazurile deosebite care necesită o intervenție pastorală sau socială urgentă. Este păstorul care cercetează turma (Apoc. 3, 20). Ceea ce este un motiv în plus pentru a evita cazurile jenante și nefericite în care vizita unor clerici este motivată exclusiv și doar de rațiuni mercantile, de ‘câștigul urât’, și nu de ‘dragoste’ (I Petru 5, 2)’, a mai menționat părintele protopop.

Comentarii Facebook


Știri recente