Credincioșii prezenți la Mănăstirea Caraiman binecuvântați de Patriarhul României

Pelerinii care au vizitat duminică, 6 mai 2012, Mănăstirea Caraiman din Bușteni și monahii care se nevoiesc aici s-au bucurat de vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a deslușit înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii Slăbănogului.

Tâlcuind Evanghelia rânduită de Biserică pentru a fi citită în Duminica a IV-a după Paști, în care este relatată vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre suferința cauzată de boală, despre modul în care trebuie să ne raportăm la ea și motivele pentru care oamenii au de suportat diferite boli.

‘Evanghelia este plină de înțelesuri duhovnicești. Vedem că există o legătură între boală și păcat. Unele boli sunt urmare a păcatelor săvârșite de către om, altele sunt doar o încercare din partea lui Dumnezeu pentru a ne vedea răbdarea noastră, credința și pentru a ne apropia mai mult de El, iar unele boli sunt, așa cum spune Mântuitorul despre orbul din naștere, care nu a păcătuit nici el, nici părinții lui, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Iov a suferit mult nu pentru că a păcătuit, ci pentru ca Dumnezeu să arate prin el multa sa smerenie și multa sa răbdare’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Bolnavul acesta de la scăldătoarea Vitezda, a mai arătat Preafericirea Sa, este un om care suferă în tăcere, care nu se răzvrătește împotriva lui Dumnezeu și nici nu judecă pe cei din jurul său care ar fi putut să îl ajute și nu l-au ajutat. El își plânge păcatele sale în tăcere și își întărește credința că numai Dumnezeu îl poate vindeca. Cea mai mare virtute a acestui om este multa sa răbdare întru tăcere și multa sa suferință întru speranță. ‘Bolnavul paralizat de la scăldătoarea Vitezda transformă suferința în pocăință, iar pocăința în speranță de mântuire. Aceasta este adevărata atitudine a creștinului în fața bolii. Când nu mai putem să ne vindecăm, deși este recomandat să căutăm medici și să căutăm mijloace de vindecare, când toate acestea nu ne ajută, nu trebuie să cădem în deznădejde. Trebuie să avem speranță și răbdare, căci Dumnezeu ne poate vindeca. Iar dacă nu primim în lumea aceasta vindecarea de bolile trupești, trebuie să căutăm vindecarea sufletească sau mântuirea, astfel încât noi nu suntem păgubiți dacă transformăm suferința ca scară către Înviere, către viața cerească veșnică’, a mai arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericirea Sa a îndemnat credincioșii să nu uite niciodată oamenii bolnavi, aflați în suferință, să îi viziteze atât la spitale, cât și la casele lor pentru a le alina suferința. Gesturile lor se vor adăuga la slujirea pe care o fac preoții de spitale ce săvârșesc în această perioadă rugăciuni pentru bolnavi, cu precădere în acest an când omagiem Sfântul Maslu.

La final, după cum ne informează Ziarul Lumina, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit cărți de cult starețului mănăstirii, părintele David Petrovici, alături de care s-a aflat și fostul stareț al sfântului așezământ monahal Gherontie Puiu.

Credincioșii prezenți ieri la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Caraiman au primit iconițe în semn de binecuvântare de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…