Conform declaratiilor Mitropolitului Kiril de Smolensk si Kaliningrad, presedinte al Departamentului pentru relatiile inter-bisericesti din Patriarhia Rusiei, Biserica Ortodoxa Rusa spera ca unificarea cu Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor Rusiei sa aiba loc cat mai curand. ‘Sper ca prin harul lui Dumnezeu, vom reusi sa realizam unirea’, a afirmat Mitropolitul Kiril, intr-o conferinta de presa care a avut loc marti, 15 noiembrie, la Moscova. Mitropolitul Kiril a mai subliniat faptul ca ‘majoritatea absoluta a membrilor Bisericii Ortodoxe Ruse din afara granitelor, dar si credinciosii din patrie aspira la unitate’. In luna octombrie a.c., secretarul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara granitelor Rusiei, episcopul Gabriel de Manhattan, a declarat intr-un interviu acordat agentiei ‘Interfax’ ca cele doua Biserici Ortodoxe Ruse ‘au vocatia comuna a unitatii’ si ca ‘nu exista nici un motiv care sa impiedice ca cele doua Biserici sa devina una’. Mentionam faptul ca, in Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor va avea loc un sinod general in cadrul caruia se va discuta aceasta problema a normalizarii relatiilor cu Patriarhia Moscovei. Preotul Petre Perekrestov, secretarul comisiei preconciliare din Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor a anuntat ca Biserica a inceput deja pregatirile pentru sinodul care va avea loc in luna mai a anului 2006, la San Francisco, in S.U.A. De asemenea, preotul Perekrestov a afirmat ca acest dialog a fost facut posibil de unele decizii luate in Sinodul Episcopilor din Biserica Ortodoxa Rusa desfasurat in anul 2000, cand au fost adoptate ‘Fundamentele conceptiei sociale a Bisericii’ si cand a fost canonizata familia imperiala Romanov. Reamintim faptul ca, in anul 2003, Sinodul Episcopilor din Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor Rusiei a adoptat o decizie privind infiintarea unei comisii de dialog cu Patriarhia Moscovei.
569 de ani de la căderea Constantinopolului
Au trecut 569 ani de la căderea Constantinopolului, unul dintre evenimentele cruciale din istoria Europei. În ziua de 29 mai 1453, oștirile comandate de sultanul Mehmed al II-lea cucereau, printr-o ofensivă decisivă, Constantinopolul, după un…
Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină: Mesajul Episcopului Italiei
Episcopul Siluan al Italiei s-a adresat vineri, 27 mai, participanților la Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC) – 2022. În mesajul de binecuvântare transmis online, ierarhul a subliniat importanța legăturii dintre medicină și…
Programul slujirii ierarhilor în Duminica a 6-a după Paști
În Duminica vindecării orbului din naștere, a șasea duminică după Paşti, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Să aveți sentimente de gratitudine față de profesori: Îndemnurile Arhiepiscopului Irineu către seminariștii din Alba Iulia
Arhiepiscopul Irineu a participat joi la festivitatea de absolvire a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. După slujba de Te Deum, Arhiepiscopul…
101 ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian
Se împlinesc 101 ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian Chira. Ierarhul s-a născut în data de 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș. Arhiepiscopul Iustinian a urmat școala primară în satul natal (1928-1934).…