Credincioșii împodobesc prin rugăciune slujbele de la Mănăstirea Vlădiceni

Peste 500 de credincioși au participat ieri, 7 februarie 2010, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Preasfinția Sa a rostit la final un cuvânt de învățătură.

Biserica „Sf. Ioan Teologul” a Mănăstirii Vlădiceni a fost arhiplină în Duminica înfricoșătoarei judecăți, când sute de pelerini, chemați de glasul clopotelor, au venit să se roage în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de PS Calinic Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de opt preoți și diaconi. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii, ajunși la mănăstire, au aprins lumânări, după care au intrat în biserică, au lăsat un pomelnic la sfântul altar, s-au închinat în fața sfintelor icoane și a raclei în care se află moaște ale mai multor sfinți ai Bisericii noastre, dar și veșmântului care a acoperit pentru o perioadă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic al Mănăstirii Vlădiceni, format dintr-un grup de studenți teologi. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a citit mai multe rugăciuni de dezlegare și de mulțumire.

PS Calinic Botoșăneanul a vorbit despre Judecata de Apoi, pornind de la textul Evangheliei după Matei, citită ieri în cadrul Sfintei Liturghii. „Omul trebuie să moară, ca o răsplată a neascultării sale, și trebuie să fie judecat în a 40-a zi, când are loc judecata particulară. La sfârșitul lumii va avea loc Judecata de Apoi. Locul în care se va face judecata este în văzduh, după cum spune Sf. Ap. Pavel, iar după profeții vechi-testamentari «în valea Iosafatului». Felul în care se va face judecata este după legea conștiinței, după legea lui Moise și după Legea lui Hristos. Este nevoie de această judecată, pentru ca fiecare să primească după cum a trăit. Împărăția lui Dumnezeu costă o firimitură de pâine dată celui flămând, un pahar cu apă dat celui însetat, o haină dată celui gol. Împărăția cerurilor costă gestul omului față de aproapele, în care este Hristos”, a explicat Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele stareț Arsenie Butnaru a mulțumit Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul pentru că a săvârșit Sf. Liturghie în biserica Mănăstirii Vlădiceni și pentru că a citit pentru credincioșii prezenți rugăciunea arhierească de dezlegare. „Ne-am bucurat împreună de prezența și binecuvântarea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, de cuvântul de învățătură deosebit al Preasfinției Sale, o predică eshatologi-că despre sfârșitul lumii și sfârșitul nostru. Preasfinția Sa ne-a învățat să avem credință și fapte bune, pentru că Sf. Iacob ne spune: «Credința fără fapte este moartă». Astăzi (n.r. ieri) ne-am învrednicit de dezlegarea mare arhierească din partea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, mai ales că Preasfinția Sa este primul ctitor al acestui monument arhitectural deosebit în care am slujit astăzi”, a spus arhim. Arsenie Butnaru, care i-a oferit Episcopului-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor o icoană cu Sf. Ioan Evanghelistul. PS Calinic Botoșăneanul a împărțit credincioșilor iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente