Credincioșii din toată țara se roagă în aceste zile la Iași

Au început manifestările religioase dedicate sărbătorii Sfintei Parascheva, care în fiecare toamnă aduce România la Iași. Aseară, moaștele celei care ocrotește Moldova de 368 de ani, împreună cu moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, au fost purtate pe străzile Iașului, în cadrul Pelerinajului tradițional „Calea Sfinților”. Zeci de mii de credincioși cu lumânări în mâini au însoțit procesiunea organizată pe înserate, slăvindu-i pe cei doi sfinți.

Sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei a început încă de sâmbătă, 10 octombrie 2009, la Catedrala mitropolitană din Iași. Vineri după-amiază, rândul de credincioși care au venit să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva era până în curtea Catedralei. În aceeași zi, spre seară, câteva zeci de credincioși s-au așezat lângă baldachinul pe unde sute mii de pelerini trec în aceste zile, închinându-se sfintelor moaște. Așa cum este tradiția, racla cu moaștele Sfintei Parascheva sunt scoase cu câteva zile înainte din catedrală.

Sâmbătă dimineața, după citirea Acatistului, în sunetul clopotelor și cel al toacei, sfintele moaște au fost scoase din Catedrala mitropolitană de preoții slujitori de aici, soborul fiind condus de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La procesiune au participat numeroși credincioși cu flori și busuioc în mâini, care s-au rugat în timp ce se cânta troparul Sfintei. La final, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a menționat faptul că de la cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva „primim izvor de bucurie sufletească, răbdare, pentru a duce mai departe crucea vieții, smerenie, curaj și întărire, pentru a merge mai departe pe calea vieții”. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de binecuvântare pelerinilor. „Îl rog pe Dumnezeu să reverse harul și binecuvântarea Sa asupra tuturor pelerinilor care se vor aduna pentru a-i aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva. Să le dea Dumnezeu și celor care nu vor putea să participe la această sfântă sărbătoare binecuvântarea Sa, ca împreună să formăm poporul lui Dumnezeu care cinstește pe sfinții cerului”, a spus Mitropolitul Teofan. Pelerinii s-au închinat pe tot parcursul zilei raclei ce adăpostește moaștele Sfintei Parascheva. Vremea posomorâtă și orele târzii ale zilei de sâmbătă nu i-a împiedicat pe românii din toată țara să vină să se roage la Sfânta Vineri, cum mai este numită în popor Ocrotitoarea Moldovei. Numărul acestora se înmulțește pe zi ce trece. Pentru a veni în sprijinul sutelor de mii de credincioși care își îndreaptă rugăciunile către Cuvioasa de la Iași, rețeaua CFR a suplimentat, ca în fiecare an, numărul vagoanelor de tren care se îndreptă spre capitala Moldovei, în aceste zile de toamnă. „Am simțit că Sfânta Cuvioasă Parascheva mi-a ajutat în alți ani și sunt convinsă că îmi face bine. Acum am stat puțin la rând, în schimb în alți ani am stat mai mult. Nu a fost deloc ușor să vin la Iași, pentru că sunt bolnavă”, a declarat Maria, pensionară din București. „Am venit să mă rog la Sfântă cu părinții mei pentru sănătate și să mă ferească de probleme. Este pentru prima dată când vin la Cuvioasă. Este foarte frumos pentru că e multă lume și e o adevărată atmosferă de sărbătoare. Plec de la Iași cu o amintire plăcută”, ne-a mărturisit Mihail Cornel Farcaș, elev din Galați.

„Nu am mai fost de mult timp să ne închinăm la moaștele Sf. Cuv. Parascheva, iar acum suntem aici pentru că au venit niște prieteni de-ai noștri și, atunci, am zis să venim și noi. Este frumos la această sărbătoare, pentru că vine foarte multă lume. Pentru mine este o bucurie faptul că am venit să mă închin în preajma sărbătorii Sfintei”, a mărturisit și Mihaela Vârtej, din Iași.

Programul liturgic a continuat ieri-dimineață la Catedrala mitropolitană din Iași cu slujba Sfintei Liturghii. Aseară a avut loc Pelerinajul „Calea sfinților”, cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, iar de la ora 21:00 credincioșii s-au rugat la slujba Privegherii.

Menționăm că părticica din moaștele Sfântului Vasile cel Mare a fost donată Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” de patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Timp de 239 de ani, moaștele celor doi sfinți au stat în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, fiind venerate, ca și în aceste zile, de poporul drept-credincios. În anul 1975, moaștele au fost confiscate de comuniști, fiind readuse în mănăstire în anul 2001, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind depuse în nișa în care a fost așezată pentru prima dată racla Sfintei Cuvioase Parascheva. „Moaștele Sfântului Vasile cel Mare sunt așezate în locul în care au fost dintru început, alături de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva. În pelerinajul de anul acesta, sfintele moaște vor fi împreună spre închinare, așa cum au fost odinioară în biserica Mănăstirii «Sfinții Trei Ierarhi»”, a spus arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

Moaștele ierarhului capadocian vor rămâne spre închinare pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iași până pe 15 octombrie.

În organizarea hramului Sfintei Parascheva sunt implicate, ca în fiecare an, toate sectoarele și parohiile Arhiepiscopiei Iașilor. Parohiile din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, de exemplu, oferă hrană, ceai cald și adăpost pelerinilor. Biroul de Asistență Socială „Diaconia” al Centrului Eparhial coordonează distribuirea de pachete cu alimente, iar Centrul de Pelerinaj „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, aflat în curtea Catedralei mitropolitane, va îndruma pelerinii către locurile de cazare pe care le oferă parohiile din cele două protopopiate. Protopopiatul Iași 1 va oferi, cu sprijinul a 34 de parohii, 4.000 de pachete cu alimente și 382 de locuri de cazare. Pe lângă acestea, Protopopiatul Iași 1, în colaborare cu parohia „Sf. M. Mc. Haralambie”, va oferi 1.500 de pachete cu alimente, iar parohia Talpalari a oferit deja pentru Proiectul „Hrană pentru pelerini”, al Biroului de Asistență Socială „Diaconia”, suma de 500 de lei. Protopopiatul Iași 1 va mai dona 1.500 de pâini, 1.000 de lei și masă pentru 80 de persoane la Cantina „Sf. M. Mc. Haralambie”. Parohiile din Protopopiatul Iași 2 vor oferi 464 de locuri de cazare și 4.000 de pachete cu alimente.

Menționăm că în aceste zile, la Iași, pe lângă programul liturgic foarte dens, au loc concerte de muzică sacră, expoziție de fotografie și sfințiri. Ieri, un sobor de arhierei a sfințit biserica veche a Mănăstirii Hadâmbu, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de atestare documentară a așezământului monahal din comuna ieșeană Mogoșești.

Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Iași a pregătit, și anul acesta, corturi pentru odihna pelerinilor, mai ales că mulți dintre aceștia vin din diferite colțuri ale țării și trebuie să se odihnească.

Este vorba de corturi de armată amenajate de Primărie în apropierea Teatrului Național, unde pelerinii care nu vor să meargă la localnici prin Centrul de Pelerinaj sau nu mai au locuri, pot să se odihnească peste noapte.

Totodată, în oraș vor mai fi amenajate și două corturi de informare pentru perioada sărbătorilor, de unde pelerinii pot afla informații despre locurile unde pot merge, ce pot vizita sau alte informații utile de la un polițist comunitar, un jandarm și un reprezentant al poliției naționale. „Corturile vor sta acolo până pe 15 octombrie. Orice cetățean care va avea nevoie de ajutor sau de informații se poate adresa celor care vor sta acolo. La corturi va putea fi consultat și un program al Sărbătorilor Iașului și se va putea semnala orice problemă ce ține de ordinea și liniștea publică”, a declarat Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliției Comunitare Iași.

În plus, Primăria a pregătit și tradiționala masă a pelerinilor, unde vor fi oferite sarmale, cârnat, vin și suc pelerinilor, la cantina de ajutor social a Primăriei, din apropierea Mitropoliei. Acestea vor fi oferite de Primărie, pe de o parte, de instituțiile din subordinea Primăriei, și de diferite firme sau binevoitori, pe de altă parte. De asemenea, seara, pelerinii care stau la rând primesc ceai cald, informează cotidianul Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…