Credincioșii din Parohia Timișoara Ronaț în pelerinaj la Caransebeș, Prislop și Densuș

Centrul de pelerinaje ‘Partoș’ al Arhiepiscopiei Timișoarei a organizat un pelerinaj în această perioadă la care au luat parte 67 de credincioși timișoreni, majoritatea acestora fiind din Parohia Timișoara Ronaț.

Itinerarul acestui pelerinaj a inclus Catedrala ‘Învierea Domnului’ din Caransebeș, Mănăstirea Prislop și Biserica ‘Sfântul Nicolae’ de la Densuș, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Banat. Primul popas al pelerinilor timișoreni, însoțiți de pr. Adrian Floca, a fost la Catedrala episcopală de la Caransebeș, unde au descoperit un lăcaș de cult reprezentativ, dorit de multă vreme de creștinii ortodocși cărășeni din această zonă. Cu această ocazie, pelerinii s-au închinat în sfântul lăcaș și au aflat reperele istorice care au marcat evoluția edificiului. Lucrările de construcție și sfințirea catedralei au fost posibile prin grija Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului. Astfel, la 12 septembrie 2010, slujba de sfințire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de numeroși ierarhi ai Sfântului Sinod în prezența miilor de credincioși veniți din toate părțile Banatului.

Pelerinajul – o cărare spre Împărăție

Pentru a intra în cadența adevăratului pelerin, pe autocar s-au cântat pricesne închinate Maicii Domnului, tropare și multe imne duhovnicești. Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Prislop, bine cunoscutul loc de pelerinaj din Hunedoara. Aici, pelerinii s-au închinat și au înălțat rugăciuni în biserica mănăstirii ocrotite de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, un monument istoric de o rară frumusețe, precum și la crucea de la mormântul arhimandritului Arsenie, ce se află într-o poiană liniștită, alături de ceilalți viețuitori ai mănăstirii mutați în Împărăția lui Dumnezeu. Ultimul popas al timișorenilor a fost la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Densuș, construită în secolul al XII-lea pe un sit din secolul al IV-lea. Pictura bisericii se aseamănă mult celei de la Curtea de Argeș, ceea ce pe majoritatea istoricilor i-a făcut să vadă în zugravul Ștefan, pictorul bisericii, un reprezentant al artei din Țara Românească în Transilvania. Obiectivele vizitate în cadrul pelerinajului au rămas în sufletele timișorenilor ca adevărate locuri de liniștire sufletească și înălțare duhovnicească, mereu deschise tuturor celor care doresc să se împărtășească de harul și binecuvântarea lui Dumnezeu. Credincioșii participanți la acest pelerinaj au mărturisit că se întorc la casele lor cu multă bucurie în suflet și, cu siguranță, vor mai participa și la următoarele activități organizate de Parohia Timișoara Ronaț.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…