Credinciosii din Dobrogea se vor putea inchina la moastele Sfantului Dasie

In ziua de 30 noimbrie, la manastirea Sfantul Apostol Andrei din Dobrogea vor poposi moastele Sfantului Dasie. Cultul Sfantului Dasie este cunoscut in biserica dobrogeana, inca din primele secole, ca urmare a vietii sale cunoscuta din actul martiric de unde aflam ca era soldat intr-o legiune romana stationata la Dunare, in fosta provincie Moesia Inferior.

Pentru ca era crestin a refuzat sa poarte insemnele zeului Cronos, in numele caruia, in cadrul unor manifestari pagane fusese ales rege, pentru 30 de zile. Cel ales, urma sa fie sacrificat in cadrul unui ritual prin aruncare de la inaltime in sageti indreptate cu varful in sus. In ziua in care urmau sa inceapa serbarile in cinstea Zeului Cronos, Dasie a marturisit credinta in Hristos: ‘Fiindca ma siliti la aceasta intinaciune, este mai bine pentru mine sa fiu jertfa de bunavoie Domnului Hristos, decat sa ma jerfesc idolului vostru. Eu sunt crestin si nu slujesc imparatului pamantesc, ci Imparatului ceresc si primesc darul Lui, traiesc harul Lui si ma imbogatesc din negraita Lui iubire de oameni. ‘

Nici un chin si nici o amenintare nu l-au determinat pe Dasie sa renunte la credinta sa in Imparatul Imparatilor si Domnul Domnilor, hotarandu-se decapitarea sa in ziua de 20 noiembrie 304. Locul martirajului se presupune ca ar fi fost la Axiopolis (Cernavoda), iar sfintele lui moaste s-au pastrat pana in anul 579 la Durostorum. Din secolul VI au fost duse la Ancona, in Italia, de unde, in ziua de 26 mai 2002, Papa Ioan Paul al II-lea le-a daruit Patriarhiei de la Sofia (Bulgaria). In acest an, o data cu reactivarea Mitropoliei de la Durostorum patriarhul Maxim al Bulgariei le-a daruit Mitropolitului de Durostorum.

Cu ocazia praznicului Sfantului Apostol Andrei din anul 2003, moastele Sfantului Dasie, impreuna cu cele ale Sfintilor Epictet si Astion vor fi aduse la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente