Credincioșii așteaptă, în aceste zile, preotul „cu botezul”

Preoții merg în aceste zile la casele credincioșilor pentru a vesti Botezul Domnului și pentru a-i binecuvânta cu Agheazmă mare.

În perioada premergătoare marii sărbători a Botezului Domnului, preoții din parohii merg pe la casele credincioșilor, spre a vesti Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pentru a le binecuvânta casele, ca și pe ei înșiși, prin stropire cu apă sfințită.

În orașele mari, preoții au început deja mersul cu botezul pe la casele credincioșilor, iar în sate se merge de obicei în ziua de Ajun sau chiar în ziua praznicului.

Despre importanța acestui act liturgic și despre primirea pe care o fac credincioșii a vorbit părintele Nicolae Șincan, protopop de Târgu Mureș, într-un interviu pentru Ziarul Lumina:

„Boboteaza este una dintre marile sărbători creștine de peste an. Cu ea se încheie ciclul Sfintelor Sărbători de iarnă. De aceea, în tradiția creștină românească, Boboteaza este marcată și prin ziua de Ajunul Bobotezei. Este o zi de asceză, o zi de post, o zi de purificare, dar și de înălțare spirituală. Hristos a venit la Iordan și a sfințit nu doar apele acestui râu, ci întreaga natură. Și noi ne înfățișăm înaintea lui Dumnezeu tocmai pentru a ne face părtași acestei sfințiri cu care Dumnezeu ne binecuvintează pe toți cei ce credem într-Însul”. În Ajunul Botezului Domnului, al Bobotezei, există obiceiul ca preotul să meargă în parohia sa, la enoriași acasă, pentru a sfinți casele stropindu-le cu apă sfințită. Apa sfințită de preot poartă în ea puterea curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc. Când face sfințirea apei, preotul se roagă : ca „apa aceasta să se sfințească cu puterea, cu lucrarea și cu pogorârea Sfântului Duh”, „pentru ca să se pogoare peste ea lucrarea cea curățitoare a Treimii Celei mai presus de fire”, „pentru ca să fie tămăduitoare sufletelor și trupurilor și izgonitoare a toată puterea cea potrivnică” și pentru ca prin gustarea și stropirea cu apa sfințită să ne trimită Dumnezeu binecuvântarea Sa, care spală întinăciunea patimilor”.

Ca trimis al lui Dumnezeu, a continuat părintele protopop, preotul intră în casele tuturor pentru a-i cunoaște mai bine pe credincioși, pe fiecare cu problemele sale, pentru a le stropi și a le binecuvânta locuințele. Se stropesc cu Agheazmă toți membrii familiei, casa, gospodăria, chiar și animalele din curte, ca toate să primească binecuvântarea lui Dumnezeu, acum, la început de an. Este un semn al prezenței lui Dumnezeu în inimile și în casele oamenilor, un semn al acceptării prin credință a iubirii și ocrotirii Părintelui Ceresc în viața noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente