Credincioși din toată zona Moldovei, la sărbătoarea comunei Țibana

Credincioșii din comuna Țibana, județul Iași dar și din alte localități din zona Moldovei au participat în urmă cu două zile la sfințirea Bisericii ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din satul Moara Ciornei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Enoriașii au trecut prin sfântul altar și au sărutat sfântul epitaf, Crucea și Evanghelia, așezate pe sfânta masă.

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat duminică, 22 mai 2011, în filia Moara Ciornei a parohiei Țibana, Protopopiatul Iași 1. Soborul de preoți, autoritățile locale, credincioșii și copiii îmbrăcați în costume naționale l-au așteptat pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu flori, cântându-i ‘Pre Stăpânul’. Sfințirea lăcașului de închinăciune a avut loc mai întâi la exterior și apoi la interior, după rânduiala specifică. După cum ne-a relatat căpitanul Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, la acest eveniment au venit 1.500 de credincioși. Pe o scenă special amenajată în apropierea lăcașului de închinăciune a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Înalt Preasfințitul Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi de la mai multe parohii din Arhiepiscopia Iașilor. Înalt Preasfințitul Teofan a adresat, după citirea Sfintei Evanghelii, un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile pericopei evanghelice din Duminica a V-a după Rusalii, în care se relatează întâlnirea dintre Mântuitorul Iisus Hristos și femeia samarineancă.

‘Cel care are inima îndreptată spre izvorul de apă vie, ce izvorăște din împărăția lui Dumnezeu, nu va înseta niciodată. Apa cea vie adapă mintea, hrănește sufletul și salvează inima doritoare de Dumneze de la însetare. Cu toții am participat la slujba de sfințire a acestei biserici, la Sfânta Liturghie și ne-am văzut cu Domnul Hristos, simțindu-I prezența. După această întâlnire cu Domnul Hristos la Sfânta Liturghie, mergând la casele noastre, precum femeia samarineancă, să vorbim de bucuria duhovnicească pe care am trăit-o aici’, a spus IPS Teofan.

La finalul slujbei pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1 a citit hrisovul de sfințire, iar părintele suplinitor Cezar Mai, de la parohia Țibana, a primit rangul de iconom stavrofor. Mai multe persoane care au susținut și sprijinit lucrările de construcție a Bisericii ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ au primit distincții de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…