Credincioși din Timișoara și Caransebeș, în vizită la mănăstiri

Un grup de tineri ai Parohiei Timișoara Fratelia din Arhiepiscopia Timișoarei s-a aflat la începutul acestei luni în pelerinaj la mănăstirile din Episcopia Covasnei și Harghitei. Tot la începutul acestei luni, un grup de unsprezece pelerini din Episcopia Caransebeșului a urcat pe Sfântul Munte Athos pentru a se ruga Lui Dumnezeu în mănăstirile de aici, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

La invitația Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, grupul catehetic ortodox ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’ al Parohiei ortodoxe Timișoara Fratelia, format din tineri liceeni și studenți, a realizat în perioada 4-6 august un pelerinaj la mănăstirile din cuprinsul regiunii Harghita și Covasna, adevărate oaze de spiritualitate și cuget autentic românesc.

În drumul spre inima Transilvaniei, grupul de pelerini a zăbovit pentru câteva clipe la Mănăstirea Recea din județul Mureș, o nouă cetate monahală românească, ctitorie a maicii starețe stavrofora Cristina Chichernea, care a întâmpinat cu bucurie și apreciere grupul de tineri însoțit de Preasfințitul Paisie Lugojanul, vorbindu-le despre frumusețea vieții în iubirea lui Hristos și despre veșnicia spre care ne îndreptăm cu toții, tineri sau vârstnici.

Născută și ea din durerile unor vremuri tulburi, Mănăstirea ‘Sfântul Prooroc Ilie’ din Toplița poartă amintirea primului patriarh al României, Miron Cristea, fiu al frumoasei așezări românești de pe valea Mureșului. Acolo, grupul de pelerini a fost primit de către arhimandritul Emilian Telcean, starețul mănăstirii, care a condus tinerii în biserica monument istoric, arătându-le și impresionantul muzeu deschis spre amintirea vrednicului patriarh Miron Cristea.

Ajunși la Mănăstirea ‘Izvorul Mureșului’, izvor de duhovnicie și ușurare pentru pelerinul călător, grupul a fost întâmpinat de IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Episcopiei Covasnei și Harghitei, care cu o desăvârșită dragoste părintească a prezentat tinerilor ansamblul în stil brâncovenesc al mănăstirii, împletind cuvântarea cu frumoase momente de istorie și spiritualitate românească. După ce au participat a doua zi la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica acestei frumoase așezări duhovnicești de la poalele Hășmașului Mare, grupul și-a îndreptat pașii spre Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ – Valea Mare din județul Covasna, unde a asistat la slujba Privegherii, săvârșită la ceas de seară de către PS Părinte Paisie Lugojanul, urmând ca a doua zi să însoțească pe urcușul greu al dealului pelerinii din zona Buzăului ardelean spre Mănăstirea ‘Schimbarea la Față’ din Sita Buzăului, acolo unde a participat în ziua praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului la târnosirea bisericii așezământului monahal, săvârșită de către IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Ioan Selejan și PS Paisie Lugojanul.

Pelerinaj pe Muntele Athos

Tot la începutul acestei luni, un grup de unsprezece pelerini din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului a urcat pe Sfântul Munte Athos cu binecuvântarea PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, din acest grup făcând parte și patru preoți din localitățile Berzasca, Orșova și Moldova-Nouă.

Scopul acestui pelerinaj a fost de a aduce în țară o copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoarea de cancer, care se află la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte.

Începând cu 6 august, de Schimbarea la Față, pelerinii au poposit pentru trei zile la Mănăstirea Vatoped, petrecând alături de monahii atoniți în post și rugăciune.

Pe parcursul celor șase zile de pelerinaj, au fost vizitate paisprezece mănăstiri: Xeropotamus, Karies, Vatoped, Hilandar, Esfigumenu, Zografu, Kostamonitos, Dohiariu, Pantocrator, Stavronikita, Iviron, Filoteo, Karacalu, Marea Lavră și patru schituri și chilii: ‘Sfântul Ilie’, ‘Buna Vestire’, Lacu și Podromu, la ultimele două staționând câte o noapte.

Vineri dimineața, la plecarea de pe Sfântul Munte, grupul de pelerini a primit icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Icoana a ajuns în țară sâmbătă seara, iar duminică, 12 august, a fost așezată la loc de cinste în biserica Mănăstirii Gornea-Sichevița din Episcopia Caransebeșului, care are hramul ‘Intrarea în biserică a Maicii Domnului’.

Marți, 14 august, icoana a fost dusă în procesiune la Parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Moldova Nouă și așezată spre închinare în biserica parohială până la orele serii, când, din nou în procesiune, a fost purtată la biserica nouă aflată în construcție și care poartă hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’.

Icoana făcătoare de minuni Pantanassa, a Maicii Domnului, este pictată pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul a XVII-lea și a fost adusă de către obștea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti, obște care s-a închinoviat la Vatoped. Această icoană are de la Dumnezeu și harul deosebit de a vindeca cancerul.

Comentarii Facebook


Știri recente