Crăciunul de altădată, pe ulița Lăpușneanu

Pe vechea uliță Lăpușneanu a Iașului, sărbătorile de iarnă au poposit deja. Colindele sună neîntrerupt, urătorii și măștile au adus veselie, zgomot și culoare, darurile tradiționale așteaptă să fie cumpărate pentru cei dragi, iar meșterii populari te îmbie cu obiecte felurite, ce fac parte din recuzita de sute de ani a acestei splendide perioade.

Deși mai sunt doar câteva zile până la marea sărbătoare a Creștinătății, ieșenii pot simți deja spiritul acesteia. Pe strada Lăpușneanu, sărbătorile de iarnă s-au instalat deja. Zvon cald de colinde, sunete de zurgălăi, multă culoare, multă veselie, măști care mai de care mai pline de haz, julfă, copii rumeni în obraji, miresme îmbietoare de vin fiert, scârțâitul lemnului cioplit, miros de iarnă și de cetină de brad. Acesta e tabloul sumar al vechii ulițe ieșene, însuflețită, timp de trei zile, de creatori populari din toată Moldova, de cetele de copii colindători, de urătorii zgomotoși și de ieșenii care vin să vadă, să guste, să simtă și să plece acasă cu o bucățică din copilăria pe care așa și-o amintesc: cu glasul duios al bunicii, intonând o colindă veche, cu julfa frumos mirositoare, cu nerăbdarea ce se instala înaintea mersului cu colinda sau cu plugușorul, cu omătul care scârțâia strașnic sub tălpi și cu gerul care mușca aprig din obraji.

Încercarea de a reconstitui întreaga recuzită tradițională a sărbătorilor de iarnă din zona Moldovei aparține Asociației Meșterilor Populari din Moldova, în parteneriat cu Primăria Iași, Asociația ‘Al. Lăpușneanu’ și Muzeul Unirii din Iași, și se află deja la cea de-a doua ediție. Așa că, până vineri, ieșenii sunt așteptați pe strada Lăpușneanu pentru a intra în lumea fabuloasă a tradițiilor legate de această perioadă și pentru a căuta cadourile potrivite pentru cei dragi. În acest scop, 40 de creatori populari din întreaga Moldovă au adus la Iași obiecte lucrate manual, de la măști, covoare, obiecte lucrate în lemn sau icoane pe sticlă, până la figurine din pănuși și dulciuri tradiționale. ‘Ne aflăm în preajma Crăciunului și încercăm să aducem în mijlocul Iașului atmosfera sărbătorilor de iarnă de altădată. Am ținut neapărat ca această manifestare să aibă un caracter educativ, pregnant educativ, fiindcă manifestarea noastră se constituie într-o încercare de a inocula copiilor și tinerilor valorile tradiționale românești, care sunt intrinseci sărbătorilor de iarnă (colindele, urăturile, mascații). Ne dorim ca ieșenii să-și aducă aminte că țăranul român, dintotdeauna, oricât de greu i-ar fi fost, nu uita să cinstească Nașterea Domnului și Anul Nou așa cum se cuvine, fiindcă percepea acest timp cu totul aparte. Poate și de aceea mulți dintre românii noștri plecați peste hotare mărturisesc că atmosfera pe care au trăit-o și pe care o trăiesc la sărbători acasă n-o regăsesc niciodată departe de țară’, consideră muzeograful Marcel Lutic, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova. (Articol publicat în Ziarul Lumina din data de 22 decembrie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente