Cotidianul crestin ‘Lumina’ sarbatoreste 2 ani de la prima aparitie

‘Lumina’, primul cotidian crestin din Romania si singurul cotidian ortodox din lume, sarbatoreste astazi, 7 februarie 2007, doi ani de la prima aparitie. Acest ziar de reportaje, informatii si comentarii redactat din perspectiva crestina a fost lansat pe 7 februarie 2005, titlul ‘Lumina’ fiind ales la propunerea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Despre contextul in care a aparut cotidianul ‘Lumina’ ne-a vorbit pr. Constantin Sturzu, consilier al Sectorului ‘Biserica si Societatea’ din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In data de 7 februarie 2005, la Iasi, a aparut primul cotidian crestin din Romania si, din datele pe care le avem, este singurul cotidian ortodox din lume, cu numele ‘Lumina’, un nume ales de IPS Mitropolit Daniel. Ideea acestui ziar a avut la baza mai multe argumente: unul din ele a fost acela ca in ziua de astazi crestinul este un om care se implica activ in treburile cetatii. Fiind un om activ, crestinul trebuie sa fie si informat, asa incat in acest cotidian se regasesc informatii din toate domeniile de interes general, din politica, economie, educatie, stiinta etc., dar tratate de o maniera obiectiva, fara nici un fel de partizanate. Pe de alta parte, noi consideram ca, in Romania, identificarea unei surse de informatii credibila este o problema reala cu care se confrunta cititorii de ziare, asa incat atunci cand deontologia profesionala e sustinuta de principii ale moralei crestine, de la un jurnalist crestin nu poti sa te astepti la minciuna, la manipulare, la falsificarea realitatii, ci dimpotriva la adevar, la bune intentii sau chiar la dorinta de a-si ajuta semenii’.

Parintele consilier Constantin Sturzu ne-a vorbit si despre saptamanalul ‘Lumina de Duminica’, ce a fost lansat tot in anul 2005, cu prilejul hramului Sf. Cuvioase Parascheva: ‘Alaturi de cotidianul ‘Lumina’, tot din anul 2005, chiar de hramul Sf. Cuvioase Parascheva, a fost lansat saptamanalul ‘Lumina de Duminica’, care este o publicatie in care se regasesc mai pregnant preocuparile crestinului in ziua de azi care, dupa o saptamana de munca, are nevoie de un spatiu in care sa poata respira aerul curat al spiritualitatii ortodoxe. Diferenta dintre cotidianul ‘Lumina’ si saptamanalul ‘Lumina de Duminica’ ar fi, prin analogie, diferenta pe care fiecare credincios il aloca zi de zi muncii, familiei, si cel care, cel putin o data pe saptamana, mai ales duminica il foloseste cu precadere pentru a se apropia mai mult de Dumneezu, prin participarea la slujbe, prin lecturi ziditoare, prin rugaciunea particulara’.

La multi ani!

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…