Catedrala mitropolitană din Iași a găzduit duminică, 5 iunie 2011, concertul organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ,,Al. I. Cuza’ din Iași, la finalul anului universitar.
Studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași au susținut în urmă cu două zile concertul de muzică religioasă de la finalul anului universitar. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Concertul ‘Cântare de laudă adusă lui Dumnezeu’ a reunit cele două coruri ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași: Corul ‘Theologus’, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, și Corul bărbătesc ‘Mitropolitul Iosif Naniescu’, dirijat de arhid. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească și Ritual, în cadrul facultății. Evenimentul a fost prezentat de drd. Alexandra Budu. Corul bărbătesc ‘Mitropolitul Iosif Naniescu’ a interpretat ‘Aliluia’, Glas 1, cu stihuri, varianta tradițională și una pe larg, de Ioan Zmeu, ‘Tatăl nostru’, de I. Ghica-Comănești, aranjat pentru cor bărbătesc de Nicu Moldoveanu, în Do minor, ‘Ție se cuvine cântare’, de Isidor Vorobchievici, în Sol major ș.a. În partea a doua a concertului, Corul ‘Theologus’ a venit în fața publicului cu lucrări muzicale precum: ‘Doamne, buzele mele’, partea a II-a din Concertul nr. 1, de Gavriil Musicescu, ‘Să se îndrepteze’, de Anton Pann, solist Ciprian Rusu ș.a.
‘Astfel, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru rezultatele obținute în cursul unui an universitar’
La final, pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, a vorbit celor prezenți despre cântarea de care amintesc Vechiul și Noul Testament (la Nașterea Domnului sau la Buna Vestire). ‘Cântarea în biserică este foarte veche, rămânând un mijloc de misiune și de înălțare către Domnul. În seara aceasta am avut parte de un concert cultural, dar și sacru. Studenții au interpretat în primul rând pentru Dumnezeu, pentru Sfânta Parascheva, pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dar și pentru înălțarea noastră’, a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan. Arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a transmis pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, arhid. Gabriel Nastasă și membrilor celor două coruri, din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, ‘binecuvântări arhierești’ pentru organizarea acestui concert. În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a urmat o recepție în cadrul căreia s-au schimbat impresii ale invitaților și coriștilor. ‘Dorim să întemeiem o tradiție ca, la sfârșitul anului universitar, cele două coruri ale Facultății de Teologie ieșene să susțină un concert. Astfel, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru rezultatele obținute în cursul unui an universitar’, a explicat arhid. Gabriel Nastasă.