Corul Symbol, douăzeci de ani de muzică, prietenie și credință

Pentru toți iubitorii de muzică bună și în special de interpretări corale de excepție, Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române este o emblemă. Cor născut odată cu libertatea românilor, în 1990, glasurile tinerilor din Symbol au devenit la rândul lor un simbol al purității glasurilor iubitoare de Dumnezeu, care înalță Domnului cântare de laudă, informează cotidianul Ziarul Lumina.

În toamna lui 1990, câțiva copii și tineri, cu vârste între 11 și 35 de ani, au fost reuniți într-un cor de părintele profesor Jean Lupu, dirijor de excepție care a știut să le unească și aspirațiile spre frumos. Era 18 septembrie 1990, când Symbol a plecat pe drumul cântecului sub binecuvântarea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.

Membrii corului sunt solfegiști cu credință în Dumnezeu și care ajung la statutul acesta după un aspru filtru de selecție a blândului părinte, în același timp profesionist dirijor, Jean Lupu.

Obiectivele declarate ale corului au fost întotdeauna dorința de a populariza, cu predilecție, creația muzicală națională, laică și religioasă, aceasta din urmă fiind mult subestimată în perioada anterioară, precum și de a contribui la înălțarea spirituală a auditoriului și la retușarea imaginii despre copiii României. Astfel obiectivele au constituit prin ele însele un filtru de selecție, căci spre acest cor s-au îndreptat, benevol, numai copii în ale căror familii educația religioasă este o preocupare dominantă.

Tânăra Mădălina-Laura Grama ne-a declarat: „Nu am găsit un alt gen de muzică mai frumos decât cântul coral. Niciun alt gen muzical nu poate oferi ceea ce oferă experiența corală. În primul rând, în zilele noastre, deși există multe astfel de genuri, nu consider că toate își merită denumirea – «muzicale». Anumite «melodii» care se pot asculta nu au, de fapt, niciun fel de muzicalitate în ele. În schimb, muzica pe care o cântăm noi în cor are întotdeauna sonorități deosebite. Indiferent de perioada în care a fost compusă o piesă corală, ea trăiește în continuare și capătă o notă de actualitate prin simpla interpretare pe care i-o putem da noi, coriștii. Am fost fascinată de ceea ce mi-a povestit mama mea despre ce înseamnă să cânți în-tr-un cor sub bagheta părintelui profesor Jean Lupu. Odată ajunsă la sala de repetiții a Corului Symbol, m-am simțit imediat atrasă de ideea de colectivitate în care muzica este un element atât de important. Am simțit că vreau să fac parte din această familie și nu regret nicio clipă că am luat această hotărâre. Pe lângă toate cunoștințele muzicale pe care le-am acumulat în ultimii 11 ani de când sunt membră a corului, am legat și multe prietenii și am văzut cât de mult contează să ai alături de tine persoane cu care simți că ești în comun. Cred că pot spune că cel mai mult m-a atras la Corul Symbol faptul că nu era doar o formație, ci un loc de întâlnire pentru muzică și prietenie”.

Pe lângă cunoscutele scene din capitală, Corul Symbol a cântat și în diferite universități, în numeroase catedrale și biserici din București și din țară. Filarmonica „George Enescu” include în fiecare stagiune cel puțin un concert al Corului Symbol. De-a lungul celor 20 de ani de existență, activitatea corului a fost recunoscută prin numeroase trofee și invitații de a concerta la diferite festivaluri naționale și europene.

La spectacolele aniversare ale corului, atât membrii, cât și dirijorul Symbolului au primit (în 1995, 2000, 2005) diplome din partea Uniunii Compozitorilor și a Asociației Naționale Corale. „Corul Symbol are un repertoriu variat, cuprinzând muzică bisericească bizantină, creații corale bisericești ale compozitorilor români și străini, prelucrări de folclor românesc, muzică clasică românească și universală. Corul de copii și tineret «Symbol» a cântat pe scenele Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Ateneului Român, Operei Naționale, Palatului patriarhal, Universității Naționale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Băncii Comerciale Române, Uniunii Compozitorilor, în universități, școli și muzee, precum și în numeroase catedrale și biserici din capitală și din țară. A participat la concursuri și festivaluri internaționale, obținând premii la Karditsa (Grecia), Cantonigros (Spania), Chișinău, Noyon (Franța) și Bydgoszcz (Polonia). A susținut turnee în Grecia, Franța, Republica Moldova, Elveția, Ungaria, Rusia, Germania, Belgia, Norvegia, Lituania și Bulgaria. Ne bucurăm foarte mult că activitatea spiritual-artistică este apreciată corespunzător de critica de specialitate și de public”, ne-a declarat părintele profesor Jean Lupu. Prim-maestrul Lupu este ajutat în diverse concerte și spectacole interne și internaționale de doamna Luminița Guțanu, al doilea dirijor al corului, doctor în stilistică muzicală, cu teza „Opera secolului al XX-lea în Basarabia”, susținută în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Corul Symbol activează în cadrul Asociației Corale de Copii și Tineret „Symbol”, iar prin activitatea sa își propune să promoveze cu predilecție creația națională, laică și religioasă, lucrări originale sau de inspirație folclorică și psaltică, purificarea morală a ascultătorilor prin promovarea unui repertoriu cu valențe educative.

În Corul Symbol, tinerele pot activa până la 35 de ani, dar băieții pot fi menținuți numai până la schimbarea vocii. Primirea în cor se realizează, de regulă, în septembrie și ianuarie, când se organizează concurs de admitere. În mod excepțional, pot fi admiși și între aceste examinări candidați – foarte talentați și de care formația are nevoie.

Pentru că programul corului este suplimentar activității școlare, „symboliștii” trebuie să dovedească, în timp, capacități intelectuale superioare, precum și disponibilitate și rezistență la efort intelectual. Succesul Corului Symbol depinde de valoarea tuturor acestor capacități individuale, pe care, de altfel, activitatea în cor le dezvoltă elocvent. După admitere, coristul trebuie să dovedească și o conduită morală corespunzătoare, precum și atașament față de învățătura și tradiția Bisericii Ortodoxe Române, sub a cărei oblăduire s-a înființat și activează această formație.

„Pentru mine, Corul Symbol este important în principal din punctul de vedere spiritual. Oricât de solicitantă ar fi, muzica reprezintă o descărcare și o e-ducație sufletească, lucrul care mă ajută să îmi păstrez echilibrul interior într-o lume decadentă. Activitatea în cor este un efort care presupune credință, dedicare, pasiune, perseverență și voință, dar care în final este răsplătit înzecit, nu numai prin dobândirea unei culturi generale consistente, ci mai ales prin îmbogățirea fibrei morale a fiecărui participant. În cadrul Corului Symbol am învățat și continui să descopăr tainele lucrului în echipă, m-am respon-sabilizat și am întâlnit oameni sufletiști de care m-am atașat irevocabil. Sunt recunoscătoare că l-am cunoscut pe maestrul Jean Lupu, un om extraordinar de care mă leagă o prietenie sinceră și profundă și care știu că ocupă un loc special în inimile tuturor coriștilor pe care i-a îndrumat. Pot spune că împlinirea spirituală este cea care mă ține aproape de Corul Symbol și de sonoritatea sublimă a acestuia”, ne-a mărturisit Daniela Ioana Iulia Greere, o symbolistă dedicată muzicii și Bisericii, ca, de altfel, toți membrii corului.

Comentarii Facebook


Știri recente