Corul Symbol a câștigat două premii

Recent, s-a încheiat la Viena cea de-a 27-a ediție a Concursului și Festivalului Internațional ‘Franz Schubert’, unde România a fost reprezentată de Corul Symbol, dirijat de Jean Lupu și Luminița Guțanu. Artiștii români au obținut primul loc la secțiunea cor de copii, iar la cor de muzică sacră au obținut argintul, informează ‘Ziarul Lumina’.

Concursul desfășurat în sala de concert ‘Schubert’ din capitala Austriei a reunit coruri din: Austria, Ungaria, Croația, Norvegia, Finlanda, Rusia, Armenia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Singapore, Indonezia, Argentina și Brazilia. Corurile prezente au încântat publicul, concurând la următoarele categorii: coruri de adulți, coruri de cameră, coruri de copii și tineret (patru formații), coruri de muzică sacră (nouă formații).

Concert al prieteniei

Symbolul a concurat la ultimele două categorii. La secțiunea cor de copii a obținut aurul, iar la cor de muzică sacră a obținut argintul. Festivitatea de acordare a premiilor a avut loc în sala de concert ‘Mozart’.

Pe lângă premiile obținute, tinerii artiști români s-au bucurat de aprecierea mai multor personalități ale muzicii internaționale. Astfel, la recepția oferită de către primăria din Viena în cinstea delegațiilor formațiilor participante, înaintea concertului de deschidere, prof. dr. Ralf Eisenbeis, membru în juriu, a venit la delegația românească și a felicitat-o pentru cel de-al X-lea CD, ‘Bijuterii corale’ II, pe care a mărturisit că l-a ascultat integral și a propus formația din București pentru concertul de deschidere din acea seară, de la Biserica Votivkirche, când Corul Symbol, într-adevăr, a impresionat publicul și juriul. ‘De altfel, corul nostru a mai participat și la un ‘concert al prieteniei’, alături de coruri din Austria, Coreea de Sud și Finlanda la Biserica ‘St. Johann Nepomuk”, a declarat părintele diacon Jean Lupu, dirijorul Corului Symbol.

Pe lângă cele două premii obținute, Corul Symbol a mai obținut și dreptul ca, timp de cinci ani, să poată participa la orice eveniment major organizat de Interkultur, fără a mai trece prin acea selecție prealabilă. ‘Pentru acest drept câștigat și oferit în același timp ar trebui să avem însă fonduri, pentru că toate cheltuielile sunt suportate de către participanți. De această dată am găsit înțelegere și am fost transportați pe datorie de către firma ‘Arstrans’, care parcă ar avea nume predestinat, deoarece etimologia din latină a acestui cuvânt înseamnă ‘arta peste’ și de aceea îi mulțumim călduros domnului Aristide Iordache, proprietarul acestei firme’, a mai spus profesorul Jean Lupu.

Concert de colinde la biserica ortodoxă română din Viena

În afara concursului și festivalului ‘Franz Schubert’, un grup de 17 symboliste, dirijat de părintele diacon Lupu, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și a susținut un concert de colinde la biserica ortodoxă română din Viena, unde preot paroh este părintele Nicolae Dura, aducând multă bucurie celor peste 500 de credincioși prezenți, printre ei și Excelența Sa, Silvia Davidoiu, ambasadorul României la Viena.

‘După cum afirmau și slujitorii bisericii noastre din Viena, asemenea demersuri au menirea de a mai corecta imaginea românilor din Europa, în general, și din Austria, în special, și de aceea ele ar trebui încurajate și susținute, deoarece sunt demonstrații de calitate și de valoare românească servite pe scenele lor, în fața a mii de spectatori și a presei internaționale. Mulțumim și pe această cale părinților acestor copii, în primul rând pentru că au găsit de cuviință să investească financiar în această acțiune a corului nostru, în favoarea artei și spiritualității românești în lume și, în al doilea rând, pentru calitatea umană a acestor copii, care au respectat ‘nemțește’ programul, pe care l-au înnobilat cu căldura relațiilor dintre ei, atmosfera din colectivul nostru fiind cea a unei mari familii, frumos armonizată. Adresăm de asemenea cuvinte de recunoștință și prețuire Părintelui Patriarh Daniel pentru că ne-a sprijinit și ne-a binecuvântat acest proiect al nostru’, a mai spus părintele profesor Jean Lupu.

Comentarii Facebook


Știri recente