Corul ortodox ‘Oktoich’ din Polonia va concerta in Catedrala mitropolitana din Iasi

Sarbatoarea Cuvioasei Parascheva prilejuieste in data 13 octombrie a.c. un concert de muzica psaltica sustinut de catre grupul coral ortodox ‘Oktoich’ din Polonia. Concertul va avea loc la orele 18.00 in Catedrala mitropolitana din Iasi. Mai multe detalii despre corul ‘Oktoich’ din Polonia am aflat de la directorul Institutului Polonez din Bucuresti, Jaroslaw Godun: ‘Corul barbatesc ‘Oktoich’ din Polonia al Bisericii ‘Sf. Chiril si Metodie’ a fost infiintat in septembrie 1991, fiind primul ansamblu din Polonia care a activat in afara vietii sale bisericesti ca un cor pentru concerte. Repertoriul corului este format din imnuri, texte liturgice si muzica in traditia slava din Bulgaria, Serbia, Rusia, Polonia, Ucraina si Grecia. O importanta parte a repertoriului o constituie muzica creata in manastirile din lavre, precum cele din Polonia, Kiev, dar si de pe Muntele Athos’.

De asemenea, Jaroslaw Godun ne-a vorbit si despre componenta si realizarile corului ‘Oktoich’ din Polonia: ‘Ansamblul este format din 10 cantareti si s-a bucurat de foarte mult interes, precum si de succese in mediul bisericesc, dar si in cel laic. In 1999, corul a fost incorporat in structura ordinariatului ortodox al Armatei Polone. Corul activeaza de 15 ani, a inregistrat 10 discuri, a participat la emisiuni televizate din Polonia, Cehia, Ungaria, Rusia si Germania. Corul a fost prezentat si la numeroase personalitati, cum ar fi papei Ioan Paul al II-lea, patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, si patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei’.

Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez din Bucuresti, ne-a vorbit si despre programul concertului pe care corul ‘Oktoich’ din Polonia il va sustine in data de 13 octombrie, orele 18.00, in Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘Programul concertului este constituit din mai multe cantari bisericesti, cum ar fi: ‘Nascatoare de Dumnezeu’, un cantec in limba polona din secolul al XII-lea; ‘Noi care pe heruvimi cu taina inchipuim’, o melodie prelucrata; ‘Trupul lui Hristos’, o melodie dintr-o manastire poloneza din secolul al XV-lea etc. Vor fi si alte cantari, cum ar fi: ‘Tatal nostru’, in limba polona; ‘Doamne miluieste’, precum si o ectenie. Vreau sa multumesc Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si IPS Mitropolit Daniel, si cu mare placere invit pe toti iubitorii muzicii la acest concert’.

Comentarii Facebook


Știri recente