Corul Laudate Dominum a concertat pentru prima dată la Iași

În aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ‘Mihai Eminescu’ din Iași a avut loc sâmbătă, 16 iunie 2012, concertul ‘Miracol pentru suflet’. Repertoriul de cântări religioase și folclorice a fost susținut de Corul ‘Laudate Dominum’ al Bisericii ‘Sfântul Iulian din Tars’ și ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Campusul studențesc ‘Tudor Vladimirescu’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Credincioșii din parohia ieșeană ‘Sfântul Iulian din Tars’, preoți, studenți, dar și enoriași ai altor parohii din Iași au participat sâmbătă, 16 iunie, la concertul ‘Miracol pentru suflet’ al Corului ‘Laudate Dominum’. Concertul a fost organizat în contextul manifestărilor dedicate hramului Bisericii ‘Sfântul Iulian din Tars’, care va fi serbat pe 21 iunie. În debutul evenimentului, tinerii au intonat la lumina lumânărilor cântarea ‘Pre Tine te lăudăm’, de Dobri Christov. Apoi, pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, a amintit câteva date despre Corul ‘Laudate Dominum’, dirijat de Ion Ioan. ‘Pasiunea pentru muzică i-a făcut pe acești tineri să îmbine în mod armonios studiul cu arta. Scopul lor este înnobilat de dorința de a promova arta muzicală și de a cultiva gustul pentru frumos în mijlocul acestei lumi tumultuoase. Acești tineri vin cu un frumos repertoriu de cântece religioase și populare românești care se adresează sufletului și sensibilității noastre interioare’, a afirmat pr. Florin Chirilă.

În continuare au urmat celelalte nouă piese religioase ale primei părți. Membrii corului au întonat cântarea ‘Priveghere’, de Nicolae Lungu, precedată de sunetul de toacă. În cea de-a doua parte a evenimentului au fost interpretate cântece folclorice, unele dintre ele fiind însoțite de instrumente muzicale. S-au remarcat Alexandru Cușnir, student la Academia de Muzică din Chișinău (nai), Radu Vieru (caval și clarinet), Marian Toșu (țambal) și Alexandru Darie (contrabas).

Îndemn pentru întoarcerea în trecutul tradiției

Părintele prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, a apreciat în mod deosebit faptul că tinerii au cules piese din folclor pentru a le interpreta în fața publicului ieșean. ‘Folclorul nostru pune în valoare muzică, sentimente și elemente vitale pentru neam și pentru Biserică. Cei care au cântat în această seară au pus în valoare vocile și conținutul. Consider că acest concert trebuie să fie un îndemn de a ne întoarce în trecutul nostru atât de bogat. În trecutul nu foarte îndepărtat, înaintașii noștri se adunau la horă, fiind îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale. Ei se întâlneau la șezători, aveau timp și pentru biserică, aveau vreme să muncească pământul, încât duceau o viață foarte frumoasă. Biserica încearcă să ducă mai departe tradițiile frumoase și de fond. Muzica populară, ca și aceste piese pe care tinerii le-au interpretat în seara aceasta, are ceva valoros, ceva netrecător. Folclorul însuși are inspirație biblică. De aceea, de cele mai multe ori nu se cunosc autorii unor piese rostite sau cântate. Apreciez că acești tineri și-au găsit timp pentru o asemenea preocupare. Cele două ore pe care le-au cântat în fața noastră înseamnă multe ore de muncă timp de săptămâni la rând. Consider că au făcut un lucru deosebit, atât în prima parte a concertului, cât și în cea de-a doua, la care m-am referit mai mult’, a subliniat pr. prof. dr. Ion Vicovan.

Corul ‘Laudate Dominum’, de șase luni în Iași

Dirijorul Corului ‘Laudate Dominum’, Ion Ioan, student la Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din Iași, specializarea Dirijat academic, a mărturisit că prin concertul care a avut loc în urmă cu două zile s-a dorit aducerea în sufletul auditoriului a ‘dorului de plaiul românesc’. ‘Cântările din prima parte a concertului sunt cântate în timpul Sfintei Liturghii, la Chinonicul din cadrul acestei slujbe și la Priveghere. În cea de-a doua parte au fost interpretate piese mai puțin cunoscute. Mă refer aici la ‘Miorița’, de Mircea Neagu, ‘Eu doinesc’, de Nicu Moldovan, și la o suită de melodii populare, compusă de Alexandru Cușnir de la Academia de Muzică din Chișinău’, a spus dirijorul Ion Ioan.

Cei 21 de membri ai corului sunt studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, de la Facultatea de Drept a Universității ,,Al. I. Cuza’ din Iași și de la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iași. ‘În această seară (n.r. sâmbătă) am avut bucuria să fim acompaniați de Alexandru Cușnir, cel mai bun naist al Acadamiei de Muzică din Chișinău. Repetițiile au început în luna ianuarie a acestui an și au avut loc de câteva ori pe săptămână. Tot atunci a fost înființat Corul ‘Laudate Dominum’. Numele acestui cor a fost ales astfel încât să putem interpreta atât muzică religioasă, cât și folclorică sau simfonică. Avem câteva invitații anul acesta de a concerta în Cluj-Napoca, Baia Mare, Timișoara și la Viena’, a adăugat dirijorul Ion Ioan.

Comentarii Facebook


Știri recente