Corul „Ichos” va reprezenta MMB la etapa națională

Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat aseară, la Centrul de Conferințe ‘Providența’ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB), concursul coral ‘Lăudați pe Domnul’, ediția a VIII-a, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. La această etapă mitropolitană s-au înscris două coruri.

Corul ‘Armonia’ al Colegiului Național de Artă ‘George Apostu’ din Bacău, dirijat de prof. Gheorghe Gozar, și Corul ‘Ichos’ al Colegiului Național de Artă ‘Octav Băncilă’ din Iași, dirijat de prof. Petronela Dârțu, au concertat aseară la Centrul de Conferințe ‘Providența’. Concertul, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a reprezentat etapa mitropolitană a concursului național ‘Lăudați pe Domnul’, care va avea loc la Palatul Patriarhiei din București pe 27 octombrie 2011. La acest eveniment, care face parte din seria manifestărilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, au participat preoți din cadrul Centrului eparhial Iași și ai Centrului eparhial Roman, profesori de muzică și numeroși ieșeni. Concertul a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost prezentat de pr. Bogdan Țifrea, redactor-șef al redacției Radio TRINITAS din Iași.

Corul ‘Armonia’ a interpretat piesele ‘Te slăvesc pe Tine’, de Pascal Bentoiu, ‘Privegheați și vă rugați’, de Gheorghe Popescu Brănești, solist Narcis Ianău (aranjament coral D. Mihai Goia), și o suită corală din Țara Oașului, de Darius Pop. Corul ‘Ichos’ a interpretat compozițiile ‘Te slăvesc pe Tine’, de Pascal Bentoiu, ‘Tu ești lumina’, de Dan Mihai Goia, și fragmente din suitele ‘Galop’ și ‘Ceremonial de nuntă’, de Constantin Râpă. Juriul a fost format din prof. univ. dr. Dan Dediu, rector al Universității Naționale de Muzică din București (președintele juriului), prof. Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România, și prof. Diodor Nicoară, dirijor din Timișoara. În ultima parte a evenimentului, corul Vox Art’ IS, dirijat de maestrul Bogdan Cojocaru, a susținut un mini-concert de muzică folclorică. Prof. univ. dr. Dan Dediu a felicitat cele două coruri pentru participarea la etapa mitropolitană și a subliniat că un astfel de concurs reprezintă pentru tineri o modalitate de a menține comuniunea cu tradiția muzicii corale românești. În urma jurizării, Corul ‘Ichos’ al Colegiului Național de Artă din Iași a fost desemnat să reprezinte Mitropolia Moldovei și Bucovinei la etapa națională a concursului ‘Tineri, lăudați pe Domnul’.

Premiul Corului ‘Ichos’, ‘împlinirea unui vis’

Primii membri ai Corului ‘Ichos’ au constituit un grup de copii colindători care s-au aplecat cu drag și asupra muzicii psaltice. Ei au fost cei care au adus pe scenă acest cânt psaltic în anul 2002 la Timișoara, la Olimpiada Națională de Muzică. Activitatea lor a continuat la festivaluri, în mănăstiri, în drumeții, îmbogățindu-se totodată sufletește. Mulți au început să cânte în strană la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Domnesc din Iași. În anul 2010, corul a participat la Festivalul de Muzică Sacră de la Rouen, Franța, iar de când s-a înființat, și la olimpiadele naționale. ‘Premiul pe care Corul ‘Ichos’ l-a obținut în această seară reprezintă împlinirea unui vis. Ne-am dorit mult să reprezentăm Mitropolia Moldovei și Bucovinei la etapa națională a acestui concurs’, a spus prof. Petronela Dârțu.

Corul ‘Armonia’ al Colegiului de Artă ‘George Apostu’ din Bacău a fost înființat în anul 1993 de prof. Gheorghe Gozar. De atunci și-a desfășurat activitatea permanent, în prezent colaborând cu Filarmonica din Bacău, Filarmonica din Arad și cu Asociația Română de Cânt Coral. Corul a participat la mai multe festivaluri și concursuri. ‘În viața comunitară din Bacău, corul are un prestigiu, având publicul său. Ca repertoriu abordăm piese accappela de mare dificultate, fiind foarte diversificat. Avem prelucrări folclorice, piese contemporane și clasice din toate stilurile și din toate epocile muzicale’, a explicat prof. Gheorghe Gozar.

Comentarii Facebook


Știri recente