Corul Evloghia al Patriarhiei Române cântă la Biserica „Sfântul Elefterie”

Concertul de psalmi susținut de grupul de muzică bizantină „Evloghia”, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, va avea loc duminică, 11 iulie, ora 19:00, la Biserica „Sfântul Elefterie” din Piața Operei, informează ‘Ziarul Lumina’.

La concertul „Graiurile mele ascultă-le, Doamne!”, susținut de grupul psaltic misionar al Patriarhiei Române, intrarea va fi liberă.

„Concertul pe care noi îl susținem este un concert de psalmi. Deoarece psalmii lui David sunt o rugăciune cântată, dorim ca prin cântările noastre să realizăm o atmosferă de împreună rugăciune a noastră, a celor care cântăm, cu a celor care vor fi prezenți la Biserica ‘Sfântul Elefterie’. Deoarece noi suntem un grup psaltic misionar al Patriarhiei Române, acest concert are o semnificație liturgic-misionară. Muzica bizantină exprimă spiritualitatea ortodoxă, exprimă experiența trăirii continue și ne bucurăm nespus de mult pentru faptul că muzica bizantină recuperează, în ultimul timp, un teritoriu ușor abandonat în formalismul deceniilor trecute. Dinamica acestei mișcări este caracterizată de învățarea corectă și căutarea specificului cântului bizantin românesc”, a declarat părintele diacon Marius Militaru, dirijorul corului.

„Psalmii sunt fundamentul celor șapte laude bisericești. Tema acestui concert este rugăciunea, împreună rugăciunea, concert pe care l-am pregătit cu dragoste în scop liturgico-misionar. Ne-am bucura să vină cât mai multă lume să ne rugăm împreună”, a mai spus părintele diacon Marius Militaru, după cum informează TRINITAS TV.

Grupul psaltic ‘Evloghia’ s-a înființat în toamna anului 2008. Inițial, grupul s-a numit ‘Sfântul Ioan Rusul’ datorită colaborării cu Așezământul Ortodox al ‘Sfântului Ioan Rusul’, iar membrul fondator al grupului este diaconul Marius Stelian Militaru. Cei mai mulți dintre membri sunt studenți sau absolvenți ai unei facultăți de teologie ortodoxă, dar sunt și studenți din mediul laic, atrași de cântarea bizantină. De curând, grupul psaltic, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a devenit grup misionar al Patriarhiei Române. A participat la slujbe religioase la biserici din București, din țară, precum și din diaspora. A înregistrat un compact-disc și sunt în curs de apariție și altele noi.

Context prielnic pentru cunoașterea tradiției ortodoxe

În Biserica ‘Sfântul Elefterie’ se organizează periodic concerte de muzică bisericească, susținute de diverse coruri bucureștene și din țară. Inițial, concertele preoților din Capitală aveau loc la Facultatea de Medicină, însă regimul comunist nu a mai permis acest lucru. Tradiția s-a reluat mai târziu în biserica bucureșteană.

„Organizăm constant astfel de evenimente cultural-bisericești, din dorința de a duce mai departe tradiția bisericii noastre. Suntem convinși că prin rugăciune, gând bun și făptuire ne putem apropia mai mult de Dumnezeu, iar prin aceste concerte de muzică religioasă pe care le găzduim oferim un context prielnic credincioșilor noștri de a cunoaște tradiția și cultura Bisericii noastre ortodoxe strămoșești”, a declarat părintele consilier patriarhal Valer Ulican, parohul Bisericii ‘Sfântul Elefterie’.

Comentarii Facebook


Știri recente