Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj, la etapa națională a concursului „Lăudați pe Domnul!”

Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, a câștigat concursul „Lăudați pe Domnul!” – faza mitropolitană și, prin urmare, va reprezenta mai departe Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului la etapa națională, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului. Competiția la nivel de mitropolie s-a desfășurat sâmbătă, 9 octombrie 2010, în sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai”, cu participarea a 4 coruri de catedrale din mitropolie, corul Catedralei Mitropolitane din Cluj, Corala „Sfânta Treime” din Alba Iulia, avându-l ca dirijor pe profesorul Iosif Fiț, Corul „Lumină Lină” al Catedralei Episcopale „Sfânta Vineri” din Zalău, condus de profesorul Ciprian Ghiurco, și Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, al cărui dirijor este părintele profesor Petrică Aurelian Covaciu.

Pentru evaluarea corurilor participante în vederea desemnării câștigătorului, juriul, format din specialiști din țară, a analizat interpretarea unei piese obligatorii, Axion, și a altor două piese la alegere, una religioasă și cealaltă din folclor. În concurs, corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a interpretat piesa „La râul Babilonului” de Gavril Musicescu și „Răsunetul Ardealului” de Ion Vidu, avându-l ca solist pe părintele arhidiacon Gavril Vârva.

Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost înființat în urmă cu 90 de ani, la inițiativa episcopului Nicolae Ivan. Dacă la început din acest grup făceau parte doar bărbați, în 1925 a devenit cor mixt, fiind dirijat de profesorul dr. Vasile Petrașcu. Părintele arhidiacon profesor Ioan Brie a preluat această formație în anul 1946 și a condus-o mai bine de 60 de ani. Din 2007 dirijor al acestui cor este părintele Vasile Stanciu, profesor de Muzică bisericească și ritual la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente