Corul Cantate Domino și Corul de copii Symbol pe scena Ateneului Român

După un lung șir de succese înregistrate pe numeroase scene din țară și străinătate, Corul ‘Cantate Domino’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din București a avut, la finele acestui an, una dintre cele mai deosebite prestații din istoria sa. Bucurându-se de sprijinul părintelui diac. Jean Lupu, dirijorul Corului ‘Symbol’ al Patriarhiei Române, în calitate de principal artizan al evenimentului din 11 decembrie de la Ateneul Român, corala seminarului bucureștean a urcat pe scena Ateneului Român alături de Corul ‘Symbol’ al Patriarhiei Române, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul concertului de colinde ‘Leru-i, Doamne, ler!’, care a avut loc în seara zilei de 11 decembrie la Ateneul Român, cele două coruri au venit în întâmpinarea spectatorilor cu colinde tradiționale din repertoriul românesc și internațional. Aspectul inedit al acestui eveniment constă în faptul că, pentru prima oară, membrii celor două coruri s-au reunit și au interpretat în formație mixtă, sub bagheta dirijorală a diac. Jean Lupu și a diac. Răzvan Ștefan. Ideea acestui concert comun a apărut chiar de la începutul acestui an, astfel încât fiecare detaliu al evenimentului a fost pregătit cu atenție, iar părintele Jean Lupu a asigurat permanent legătura cu conducerea Ateneului Român pentru concretizarea acestui spectacol și introducerea lui în programul stagiunii Filarmonicii ‘George Enescu’. Spectacolul a fost înregistrat cu aportul inginerului de sunet Paul Simon și urmează a fi inscripționat pe suport DVD. Pe perioada desfășurării concertului, care a avut loc în cadrul stagiunii de concerte a Filarmonicii ‘George Enescu’ din București, în holul Ateneului a fost deschisă o expoziție cu vânzare de CD-uri ale celor două coruri.

Corul de copii ‘Symbol’ al Patriarhiei Române, fiind una dintre cele mai renumite formații din țară, a susținut concerte în mod constant pe scena Ateneului Român încă din decembrie 1990, la numai trei luni de la înființare. De atunci, Filarmonica ‘George Enescu’ include în fiecare stagiune a sa câte două concerte ale Corului ‘Symbol’. De asemenea, a participat la mai multe turnee, concursuri și festivaluri internaționale, obținând numeroase premii și medalii. Ultimele trofee de aur și de argint au fost obținute în noiembrie 2010 la Concursul ‘Frantz Schubert’ din Viena, la categoriile ‘Cor de copii’, respectiv ‘Cor de muzică sacră’, sub îndrumarea muzicienilor diac. Jean Lupu și Luminița Guțanu.

Colaborare și prietenie între cele două coruri

Cu ocazia acestei colaborări, și Corul ‘Cantate Domino’ a devenit oaspetele uneia dintre cele mai prestigioase scene ale României. Continuator al unei bogate tradiții muzical-corale ce se identifică în timp cu vârsta seculară a prestigioasei instituții de învățământ teologic, corul seminarului bucureștean a cunoscut o diversificare a repertoriului său sub bagheta părinților profesori Marian Colțan și Răzvan Ștefan, alături de prof. Nicușor Constantin, repurtând numeroase succese pe plan național și internațional. Din luna ianuarie, corul va începe pregătirile pentru participarea la Ediția a 7-a A Jocurilor Mondiale Corale, ce se va desfășura în SUA în iulie 2012. Doar în ultimul an, Corul ‘Cantate Domino’ a realizat două succese importante: Premiul I la Concursul Național Coral din Arad, desfășurat în iunie 2011, și Marele Premiu la Festivalul-concurs internațional ‘Prietenii Bulgariei’, organizat în iunie 2011 la Albena, Bulgaria.

Cele două coruri au interpretat colinde din repertoriul compozitorilor români Ștefan Andronic, Gelu Stratulat, Ion Popescu-Runcu, Gheorghe Cucu, Ion Borgovan, Grigore Cudalbu, pr. Constantin Drăgușin, Vasile Popovici, Paul Constantinescu și Ioan D. Chirescu, Vinicius Grefiens, cât și din repertoriul universal al autorilor Francisac Hubic, Cezar Franck, Michael Cox și Vinicius Grefiens.

‘Colaborarea celor două corale are la bază o veche și puternică prietenie a dirijorilor. Părintele Jean Lupu a fost adesea invitat la Seminarul Teologic Liceal din București pentru evaluarea elevilor și pentru a împărtăși seminariștilor din experiența sa’, a declarat diac. Răzvan Ștefan.

Comentarii Facebook


Știri recente