Corul Cantate Domino a obținut locul I la Olimpiada de la Arad

Corul ‘Cantate Domino’ al Seminarului Teologic Liceal ‘Nifon Mitropolitul’ din București a participat în perioada 3-5 iunie la Olimpiada Națională Corală desfășurată la Arad, iar în perioada 20-27 iunie vor participa, la Festivalul-concurs internațional ‘Prietenii Bulgariei’, ce se va desfășura la Albena – Bulgaria.

Corul ‘Cantate Domino’ al Seminarului Teologic Liceal ‘Nifon Mitropolitul’ din București a participat, în perioada 3-5 iunie, la Olimpiada Națională Corală desfășurată la Arad. Formația, alcătuită acum din 32 de elevi din clasele IX-XI, a concurat la secțiunea seminarii teologice cu alte șase formații ale seminariilor teologice din Roman, Constanța, Arad, Târgoviște, Vâlcea și Liceului Reformat din Cluj, prezentând în concurs întreg repertoriul fără partitură. Diversitatea repertoriului a fost foarte apreciată de juriu, dar și de public, partiturile abordate de către corul bucureștean acoperind o mare parte din perioadele stilistice muzicale. Acesta a interpretat piese precum ‘Tatăl nostru’, de Dragoș Alexandrescu, ‘Sanctus’, de Friedrich Silcher, ‘Kyrie eleison’, de Paul Constantinescu – în aranjamentul pentru cor bărbătesc al pr. Constantin Drăgușin, ‘Ainâ a that good news’, de William Dawson – în aranjamentul pentru cor bărbătesc al pr. Constantin Drăgușin, ‘Sârba’, de Constantin Brăiloiu, ‘Sârba pe scaun’, de Alexandru Pașcanu – în aranjamentul pentru cor bărbătesc al pr. Constantin Drăgușin, și ‘Suita corală din Țara Oașului’ – în aranjamentul pentru cor bărbătesc al lui Dragoș Alexandrescu. Calitatea vocală a soliștilor Bogdan Andrei, Ștefan Mihalache și Andrei Predescu, toți elevi în anul III, a reprezentat, de asemenea, un element de forță ce a cântărit în obținerea celui mai bun rezultat din concurs. Performanța realizată la Arad a demonstrat calitatea repertorială, interpretativă și ținuta profesionistă a formației, fapt ce a dus la obținerea Premiului I, prin acordarea de către juriu a 98 de puncte dintr-un total de 100.

Activitatea muzicală la Arad a Corului ‘Cantate Domino’ a promovat nu doar valența competitivă, ci a vizat și pe cea misionară, întrucât, în ultima zi a vizitei sale la Arad, duminică, 5 iunie, la invitația părintelui profesor Codin Șimonca-Oprița, directorul seminarului arădean, corul a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Veche din Arad, încântând inimile și mângâind sufletele numeroșilor credincioși care au participat la Sfânta Liturghie.

Cu toate că sfârșitul anului școlar se apropie cu pași repezi, pasiunea pentru muzică a membrilor Corului ‘Cantate Domino’ rămâne nestinsă, căci aceștia se pregătesc deja pentru un alt examen important: participarea la Festivalul-concurs internațional ‘Prietenii Bulgariei’, ce se va desfășura la Albena – Bulgaria, în perioada 20-27 iunie. Aici vor concura alături de corul seminarului bucureștean, singurul reprezentant din partea României, numeroase coruri și ansambluri artistice din tot spațiul balcanic.

Un cor pentru educarea cultural-teologică a viitorilor slujitori ai altarului

Apariția corului bărbătesc al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din București este strâns legată de însăși existența acestei instituții de prestigiu a învățământului teologic din țara noastră. Pe parcursul îndelungatei sale activități, repertoriul corului cunoaște o amplă diversificare atât în domeniul muzical-religios, cât și în cel de factură laică. Încă de la înființarea sa, corul a beneficiat de experiența muzicală a unor profesori valoroși, care s-au dovedit nu doar reputați muzicieni, ci și iscusiți pedagogi care au îmbinat arta cântului bisericesc cu trăirea duhovnicească și cu educarea cultural-teologică a viitorilor slujitori ai altarului.

În ultimii ani, la pupitrul dirijoral ai acestei formații corale s-au succedat o serie de profesori care au revitalizat activitatea muzicală în cadrul școlii, punând bazele coralei bărbătești a seminarului în forma pe care o cunoaștem astăzi. În acest context, amintim pe părinții profesori Marin Velea și Victor Frangulea, de numele cărora se leagă formarea muzicală a numeroaselor serii de absolvenți – în prezent preoți, iar unii dintre ei și profesori de muzică în cadrul instituțiilor de învățământ teologic de grad preuniversitar și universitar din țara noastră.

Începând cu anul 1996, formația corală a seminarului primește numele ‘Ison’, activând sub conducerea muzicală a părintelui profesor Stelian Ionașcu. În această perioadă, corul își face simțită prezența din ce în ce mai mult pe marile scene ale instituțiilor de cultură bucureștene. Sub îndrumarea părintelui profesor Stelian Ionașcu, Corul ‘Ison’ a obținut locul I la toate concursurile naționale corale la care a participat (Târgu Mureș – 1999, București – 2001, Piatra Neamț – 2003) și s-a făcut remarcat în țară și peste hotare în numeroase turnee.

În prezent, formația corală a seminarului din București își desfășoară activitatea sub îndrumarea părinților profesori Marian Colțan, Răzvan-Constantin Ștefan și a profesorului Nicușor-Laurențiu Constantin care, continuând bogata tradiție preluată de la înaintașii lor la catedră, valorifică tezaurul muzical românesc și universal, străduindu-se să-i confere noi valențe interpretative. Valorificând excelentele condiții oferite de studioul de înregistrări al seminarului și bucurându-se de sprijinul părintelui director Aurel Mihai, a fost realizat în anul 2009 un prim CD al corului seminarului din București. Cu această ocazie, formația corală a seminarului bucureștean a primit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, numele ‘Cantate Domino’.

Repertoriul Corului ‘Cantate Domino’ cunoaște o bogată diversificare, cuprinzând numeroase compoziții religioase (lucrări de factură modală, clasică și romantică) din cultura muzicală, românească și universală, punând astfel în valoare prin interpretarea sa atât valența interpretativă, cât și diversitatea patrimoniului cultural-muzical românesc și universal. În cadrul acestui cor se plămădește generația de viitori teologi care, pe mai departe, vor putea accede în coruri profesioniste de prestigiu, pornind de la experiența corală de bază însușită în formația corală a seminarului. Cele mai recente reprezentații ale Corului ‘Cantate Domino’ au demonstrat că, deși componența corului se modifică în fiecare an, odată cu încheierea clasei a XII-a, transmiterea și continua evoluție repertorială își păstrează sensul valoric și diversificat.

Itinerarul misionar al corului în ultimii ani

Strădania lor a fost apreciată prin obținerea de numeroase distincții și premii la diferitele concursuri corale – faza zonală și națională : Premiul II – Concursul Național Coral – secțiunea licee – Brăila, 2005; Premiul Criticii Muzicale – București 2005, 2006, 2007; Premiul Societății Române de Radiodifuziune, București 2007; Premiul de excelență pentru promovarea muzicii corale bisericești – Concursul Național Coral – secțiunea licee – Iași 2007; Premiul Asociației Naționale de Cânt Coral pentru valorificarea muzicii corale religioase – Concursul Național Coral – secțiunea licee – Iași 2007; Premiul III – concursul ‘Tineri lăudați pe Domnul’ – București, 2008; Premiul II – concursul ‘Tineri lăudați pe Domnul’ – București, 2009; Premiul I – Concursul național de muzică și poezie ‘Mihai Eminescu’ – București 2007, 2008, 2009; Premiul I – Concursul Național Coral – secțiunea licee – Focșani, 2009. Concert de colinde susținut în sala de concerte ‘Mihail Jora’ a Societății Române de Radiodifuziune, București 2006; Festivalul de Muzică Sacră susținut în Palatul Patriarhiei, București 2006, 2007; concert susținut la Ateneul Român, în cadrul festivității de deschidere a concursului internațional organizat de Asociația Kiwanis, București, 2009; concerte în cadrul Stagiunii corale permanente ‘Paul Constantinescu’, sub patronajul Asociației Naționale Corale din România, București, 2008, 2009, 2010, 2011; Festivalul cântărilor și colindelor de Paști ‘Învierea lui Hrisos văzând’, București 2007, 2008, 2009, 2010, 2011; Concerte susținute la invitația Institutului Cultural Român din Viena 2008, 2010; concerte susținute la Paris și Limours (Franța) la invitația IPS Iosif, Mitropolitul ortodox al românilor din Europa Centrală și Meridională, 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente