Corul Cantate Domino a câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional din Bulgaria

Corala ‘Cantate Domino’ a Seminarului Teologic Liceal ‘Nifon Mitropolitul’ din București a câștigat Marele Premiu al Festivalului-concurs internațional ‘Prietenii Bulgariei’, care a avut loc la Albena, în Bulgaria, informează „Ziarul Lumina”. Acest premiu permite corului bucureștean să participe în finala competiției mondiale corale.

Festivalul-concurs internațional de muzică ‘Prietenii Bulgariei’ a avut loc în perioada 20-27 iunie, la Albena, în Bulgaria. Această competiție a purtat denumirea maestrului ‘Zahari Mednikarov’, personalitate a muzicii corale din Bulgaria, care a trecut la Domnul. ‘La festivalul-concurs au participat 16 ansambluri corale și vocale de voci egale din trei țări: Bulgaria, Rusia și România. Din România a participat doar corul nostru, care, deși este bărbătesc, totuși s-a încadrat în categoria voci egale și categoria de vârstă 15-18 ani. La această secțiune am concurat cu două coruri ale liceelor de muzică din Moscova. În urma prezentării programului care a cuprins cinci piese, juriul a deliberat și a acordat marele premiu coralei ‘Cantate Domino”, a precizat arhidiaconul Răzvan Constantin Ștefan, profesor la Seminarul Teologic Liceal ‘Nifon Mitropolitul’ din București. Repertoriul susținut de corala românească a cuprins cinci piese interpretate în patru limbi: latină, engleză, bulgară și română.

‘Este o mare onoare pentru noi, nu numai pentru faptul că am reprezentat într-adevăr România, Patriarhia Română, ci și muzica corală românească. Este o premieră pentru că în toate cele opt ediții ale festivalului-concurs de la Albena de până acum s-au mai prezentat coruri românești la fiecare ediție, dar abia acum marele premiu a fost câștigat de o formație corală din România. De asemenea, faptul că am concurat cu niște formații corale din Moscova, de la niște licee de profil muzical nu este puțin lucru’, a mai spus arhidiaconul Răzvan Constantin Ștefan.

Corala seminarului va participa la finala Jocurilor Mondiale Corale

Juriul a fost format din două personalități muzicale din Bulgaria – președinta Asociației Naționale Corale și o reprezentantă a Societății Bulgare de Radiodifuziune – și o persoană din Rusia, un muzician celebru care participă la competițiile muzicale mondiale corale. ‘Pentru obținerea Grand Prix-ului, au fost de mare importanță diversitatea stilistică a repertoriului, dificultatea lui, abordarea unei palete expresive de nuanțe, precum și dinamica interpretării. Importanța acestei diplome, în afară de premierea în cadrul festivalului-concurs, constă în bucuria participării la o competiție internațională, prima de acest gen de când există Seminarul Teologic din București. De asemenea, acest premiu ne califică direct în finala competiției mondiale corale, finala Jocurilor Mondiale Corale, care se ține o dată la doi ani’, a spus dirijorul coralei ‘Cantate Domino’. Datorită acestui premiu, corala Seminarului Teologic din București a fost invitată în perioada 14-18 octombrie, anul acesta, la un concurs coral pentru formații bărbătești ce se va desfășura în localitatea Kaluga, la 400 km distanță de Moscova. ‘Vreau să mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântare și sprijin, tuturor preoților bucureșteni și oamenilor care au sprijinit financiar membrii coralei noastre. Ei au trebuit să achite suma de 250 de euro pentru participare, sumă pe care mulți dintre tinerii noștri nu și-au putut-o permite în întregime’, a precizat arhid. Răzvan Constantin Ștefan.

Comentarii Facebook


Știri recente