Corul Byzantion din Iași a concertat la Sankt Petersburg

În perioada 23-25 iulie 2011, Corul ‘Byzantion’ din Iași, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, a participat la Festivalul Internațional de Muzică Ortodoxă din Sankt Petersburg, Rusia, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Duminică, 24 iulie, în ajunul prăznuirii sfintei icoane ‘Prodromița’ din Sfântul Munte Athos (pe stil vechi), membrii Corului ‘Byzantion’ au dat răspunsurile la strană în limbile română, greacă și rusă la Biserica ‘Sfânta Mare Muceniță Ecaterina’ din orășelul Pușkin, denumit și Tarskoe Selo, din suburbia Sankt Petersburgului. Bucuria cea mare a comunității rusești și a membrilor corului a fost prilejuită de aducerea în această parohie a unei copii a icoanei făcătoare de minuni ‘Prodromița’ din Sfântul Munte Athos, prin purtarea de grijă a preotului paroh Nikita Zverev și a unor credincioși evlavioși. De aceea, slujba a fost împodobită cu multe cântări în cinstea acestei sfinte icoane. La finalul Sfintei Liturghii, soborul de preoți a săvârșit un Te Deum în fața icoanei ‘Prodromița’. Părintele paroh Nikita Zverev a mulțumit membrilor corului pentru dragostea de a veni în Sankt Petersburg și pentru răspunsurile frumoase date la Sfânta Liturghie și i-a rugat ca pe viitor să vină la prăznuirea sfintei icoane ‘Prodromița’, pentru a săvârși împreună privegheri de toată noaptea, după rânduiala athonită. Membrii Corului ‘Byzantion’ au vizitat Palatul de vară al Ecaterinei a II-a, împărăteasa Rusiei între 1762-1796, școala în care a învățat Aleksandr Sergheevici Pușkin, marele poet și dramaturg rus, și biserica la care mergea și se ruga. Tot duminică, de la ora 20:00, Corul ‘Byzantion’ a susținut un concert de muzică bizantină în Capela Academiei din Sankt Petersburg.

Programul concertului a avut două părți și a cuprins cântări bizantine din primele secole până în secolele XVIII-XIX, cum ar fi: ‘Imnul închinat Sfintei Treimi’ (sec. III), ‘Ton pateron’, ‘Ton Kirion’, ‘Doamne, întru lumina feței tale’, de Ioan Cucuzel, Rânduiala Apostolului (în limba slavonă), ‘Gustați și vedeți’, de Petru Lampadarie, ‘Toată suflarea’ (în română și slavonă), ‘Sfinte Dumnezeule’ (în română, greacă și slavonă) etc. Publicul, în număr foarte mare, a apreciat evoluția membrilor corului în acest concert și mai ales efortul de a cânta în limba slavonă de cult, folosită în toate serviciile divine ortodoxe din Rusia.

Comentarii Facebook


Știri recente